Huisartsen staken drie dagen

De huisartsen gaan volgende week vanaf woensdag drie dagen staken. Dat is gisteren besloten door de leden van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). De huisartsen zijn het niet eens met de in hun ogen te grote rol die zorgverzekeraars in de nieuwe zorgverzekeringswet zullen spelen en met de bekostingsmethode die minister Hoogervorst (Volksgezondheid, VVD) voorstaat.

Patiënten kunnen gedurende de staking voor noodhulp terecht bij het nummer 112 en bij de eerste-hulpposten in ziekenhuizen. De Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie (NPCF) heeft aangekondigd er streng op te letten dat artsen zich aan de wet houden.

Gisteren ontvingen alle huisartsen een brief van minister Hoogervorst. Hierin waarschuwt de minister voor een toenemende druk op de zorgkosten. In het nieuwe zorgstelsel, dat volgend jaar moet ingaan, moet worden gestimuleerd dat patiënten kiezen voor goedkopere zorg. Daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor de verzekeraars. Huisartsen vrezen dat verzekeraars straks mensen eerder naar basisartsen sturen, die geen aparte huisartsenopleiding gevolgd hebben. Ook vrezen ze een aantasting van het beroepsgeheim. Om voor een vergoeding van de verzekeraar in aanmerking te komen, moeten huisartsen aan verzekeraars doorgeven waarvoor iemand op consult is geweest.

De Eerste Kamer spreekt zich op 7 juni uit over de zorgverzekeringswet. Voorafgaand aan deze stemming debatteert de Kamer volgende week dinsdag over de wet. Die dag demonstreren huisartsen in Den Haag.