Duitse rel om populaire sandaal

Christian Birkenstock, eigenaar van het gelijknamige populaire sandalenmerk, houdt zijn voormalige vrouw Susanne scherp in de gaten. Ze maakt misbruik van zijn goede naam, vindt hij. Net na hun scheiding, twee jaar geleden, is Susanne een eigen sandalenlijn begonnen die ze in reclames aanprijst onder de naam van Birkenstock. Dat zit Christian dwars. Zijn vrouw probeert mee te liften op zijn succes, vindt hij. Om daar een eind aan te maken heeft hij een rechtszaak tegen haar aangespannen. De twist wordt door sommige Duitse kranten al omschreven als ,,Dallas aan de Rijn''.

Birkenstock verkoopt sokken, slippers, schoenen en inlegzolen, maar is vooral bekend van zijn sandalen. Die zijn gewild bij `geitenwollensokkentypes', maar worden ook gedragen door filmsterren als Gwyneth Paltrow en Leonardo DiCaprio. Inmiddels verbinden ook modemerken als Dior hun naam aan de sandalen.

De prijs van een doorsnee paar Birkenstock-sandalen ligt rond de 90 euro, maar er zijn er ook die ruim 500 euro kosten. Christian Birkenstock heeft een fortuin verdiend aan de sandalen. Hij bewoont een kasteel in de buurt van het plaatsje Bad Honnef, aan de Rijn. Na de scheiding is Susanne verhuisd naar een villa in de buurt, samen met hun twee kinderen die 12 en 14 jaar oud zijn.

De sandalen die Susanne Birkenstock sinds anderhalf jaar verkoopt dragen het merk Beautystep. Volgens Christian Birkenstock lijken ze als twee druppels water op de echte Birkenstocks. Bovendien vermeldde zijn voormalige vrouw in de reclames iets te nadrukkelijk haar bedrijfsnaam: Susanne Birkenstock International. Terwijl haar eigennaam Papenbrock luidt. De sandalen blijken een succes. Er zijn inmiddels zo'n 40.000 paar van verkocht in Duitsland, Oostenrijk en Zwisterland.

De rechter in Keulen heeft drie maanden geleden bepaald dat Susanne Birkenstock haar sandalen mag blijven verkopen, mits ze haar naam niet al te prominent vermeldt. Ze heeft haar bedrijf inmiddels omgedoopt in SB International. De reclames vermelden in kleine letters: ,,ontworpen door Susanne Birkenstock''. Binnenkort wil ze haar bedrijf uitbreiden naar Amerika. Voor de echte Birkenstocks is dat na Duitsland de belangrijkste afzetmarkt.