Cunego grootste slachtoffer van machtsgreep Basso

De eerste echte bergrit in de Ronde van Italië leverde gisteren een ritwinnaar, een morele winnaar en een grote verliezer op. De Italiaan Paolo Savoldelli sprintte bovenop de Zoldo Alto naar de etappezege, maar de uitblinker van de dag was zijn landgenoot Ivan Basso. De man die vorig jaar in het Franse hooggebergte als enige Lance Armstrong kon volgen en als derde eindigde in de Tour, deed een geslaagde greep naar de roze leiderstrui.

Basso nam de trui over van een andere landgenoot, Danilo di Luca, die knap vierde werd en de schade op de twee koplopers beperkte tot ruim een minuut. De grote verliezer heette Damiano Cunego, de Italiaan die vorig jaar op 22-jarige leeftijd al winnaar werd van de Giro. De kopman van Lampre verloor meer dan zes minuten op Savoldelli en Basso en is nu al uitgespeeld voor het klassement. ,,Er is een zware druk van mijn schouders gevallen'', verzuchtte hij mismoedig.

De aanval werd nota bene ingezet door Cunego's ploeggenoot Simoni. De Giro-winnaar van 2001 en 2003 demarreerde in de beklimming van de Passo Duran met als doel de koers hard te maken. Di Luca – verrassend – en Basso waren de eersten die aansloten; Cunego en zijn landgenoot Garzelli, de winnaar van 2000, waren de voornaamste afvallers. Cunego verloor in die klim al drie minuten en kwam ook in de slotklim naar Zoldo Alto niet meer in het juiste ritme. In zijn groep finishte de Nederlander Theo Eltink verdienstelijk als 29ste.

Voorin leverden Basso, Savoldelli, Simoni en Di Luca een boeiend gevecht. Savoldelli, deze week nog in Italië bezocht door zijn ploeggenoot Lance Armstrong, bereikte de voet van de berg na een knappe afdaling met twintig seconden voorsprong. Bergop werd hij weer bijgehaald door zijn medevluchters, van wie Basso, die niet bepaald een aanvallend imago heeft, keer op keer demarreerde.

Die ritmewisselingen braken Di Luca en Simoni op. Savoldelli bleek echter niet af te schudden, waarna de renner van Discovery Channel de ritzege voor de neus van Basso wegkaapte. ,,Ik heb de laatste twee kilometer in het wiel van Basso gereden, ik bied mijn excuses aan dat ik hem alsnog klopte in de sprint maar deze ritzege was te belangrijk voor mij.''

Savoldelli werd na zijn zege in de Giro van 2002 een renner wiens carrière in het teken van pech kwam te staan. Hij kreeg de ene blessure na de andere. Twee jaar miste hij de rittenkoers in zijn vaderland, twee jaar won hij sowieso geen koers.

Basso had de rit gisteren graag gewonnen, maar kon met het roze om de schouders toch lachen. ,,Het heeft me veel kracht gekost om Savoldelli terug te pakken, daarom kwam ik in de sprint iets tekort.''

Basso rijdt tot dusverre indrukwekkend in de Giro. De 27-jarige kopman van CSC was vorig jaar in de Tour de enige renner die Armstrong bergop kon volgen. Dit jaar heeft hij, onder de bezielende leiding van ploegmanager Bjarne Riis, zijn zinnen gezet op topprestaties in Giro en Tour. Daarvoor moest Basso volgens Riis een betere tijdrijder worden. Hij werkte vooral aan zijn spierkracht. Het resultaat – zondag was hij tweede in de eerste lange tijdrit – was verbluffend.

Dat de veranderde trainingsaanpak niet ten koste van zijn klimcapaciteiten is gegaan, bewees Basso vier dagen later. Hij is meteen de topfavoriet voor de eindzege, hoewel de Giro pas halfweg is. ,,Ik had Savoldelli van tevoren al gezien als een van mijn gevaarlijkste concurrenten'', zei hij gisteren. ,,Maar ik sluit nog niemand uit. De Giro is pas gedaan in Milaan.''

De Italiaan Leonardo Piepoli heeft gisteren de vierde etappe van de Ronde van Catalonië gewonnen. Het was de zwaarste etappe, met aankomst in het Andorrese bergdorp Pal-Arinsal. De Oekraïener Jaroslav Popovitsj nam de leiderstrui over van de Spanjaard Perdiguero. Voor Piepoli en zijn ploeg Saunier Duval was het de eerste zege van het seizoen. In de slotklim naar het boven de boomgrens gelegen Pal-Arinsal konden alleen Popovitsj en de Spanjaard Aitor Osa de Italiaan volgen. Iets achter de drie leiders bereikte Jan Ullrich als zeventiende de finish. ,,Ik kon goed volgen, maar ben niet tot het uiterste gegaan. Ik ben hier niet om te winnen'', zei de Duitser, over anderhalve maand dé uitdager van Lance Armstrong in de Tour.

In de Ronde van Frankrijk wordt Popovitsj geacht een van de belangrijkste helpers van de Amerikaan te worden. Maar dit jaar werd nog weinig van de Oekraïener vernomen. Popovitsj kende een goed optreden in Parijs-Nice, maar reed daarna nog zelden een wedstrijd. Het sterke optreden van de nummer vijf van de Giro van vorig jaar, in 2003 zelfs derde, moet binnen de Amerikaanse ploeg met opluchting zijn ontvangen.

Marvin van der Pluijm heeft gisteren de zesde etappe van Olympia's Tour gewonnen. De renner versloeg in Rhenoy in de sprint negen medevluchters met wie hij de hele dag in de aanval was geweest. De best geklasseerde van dat tiental, Raborenner Stef Clement, nam de leiderstrui over van zijn ploeggenoot Mathieu Heijboer.