Cubaanse terrorist aangeklaagd in VS

Amerikaanse immigratiefunctionarissen hebben gisteren de Cubaan Luis Posada Carrilles (77) in staat van beschuldiging gesteld wegens het illegaal binnenkomen van de VS.

De man wordt verantwoordelijk gehouden voor een bomaanslag op een Cubaans vliegtuig in 1976, waarbij 73 doden vielen. In maart was hij illegaal de VS binnengekomen en vroeg hij politiek asiel aan. Dinsdag werd hij gearresteerd.

De zaak brengt de VS in een lastige positie. Venezuela vraagt de uitlevering van Posada, maar volgens Posada's advocaat heeft zijn cliënt meer dan veertig jaar geleden het recht gekregen om voor altijd in de VS te wonen. Posada zegt voor de Amerikaanse CIA te hebben gewerkt. Hij zat in Venezuela een gevangenisstraf uit wegens de bomaanslag, maar ontsnapte.

,,De VS hanteren dubbele standaarden voor terroristen als ze hem niet uitleveren. De wereld kijkt toe'', waarschuwde de Venezolaanse president Hugo Chávez. Naar aanleiding van de zaak wees ook een Amerikaans oud-diplomaat er vorige maand nog op dat president Bush heeft gezegd dat iedereen die een terrorist onderdak verleent een terrorist is.

Eergisteren werden documenten van de CIA publiek gemaakt waaruit blijkt dat Posada zich al weken voor de bomaanslag uitliet over plannen voor de aanslag.