Corporatie onder toezicht na crisis

Minister Dekker (VROM, VVD) heeft per direct een toezichthouder aangesteld bij woningcorporatie Huis & Erf in Schijndel. De toezichthouder moet de raad van commissarissen vervangen. Die trad woensdag af wegens een al jaren voortslepend bestuursconflict.

Het ministerie heeft het afgelopen jaar twee keer eerder ingegrepen bij een corporatie. De 530 Nederlandse woningcorporaties hebben samen 2,4 miljoen huurhuizen, 40 procent van alle woningen.

Het Brabantse Huis & Erf heeft 3.400 huurhuizen en een wachtlijst van 3.600 mensen. Sinds het gedwongen vertrek van de vorige directeur, in 2000, heeft Huis & Erf een interim-bestuurder die aan het hoofd staat van een bestuur van negen mensen.

De raad van commissarissen van Huis & Erf wilde niet langer toezicht houden op dit bestuur, zo maakt het ministerie bekend. Het bestuur zou de raad van commissarissen ,,aanhoudend onvolledig en niet tijdig'' van informatie voorzien. Daarnaast heeft het bestuur investeringsplannen waar de raad van commissarissen niet mee wil instemmen en zijn er ,,voortdurende conflicten over de onverenigbaarheid van functies van bestuursleden''. Een van de bestuurders is gemeenteraadslid en voorzitter van de lokale afdeling van de Socialistische Partij (SP).

De voorzitter van de raad van commissarissen was vanochtend niet bereikbaar. Huis & Erf stelt in een verklaring ,,onverminderd'' achter haar eigen beleid te staan.

De corporatie is een vereniging. Volgende maand zouden de leden (de huurders) van de corporatie stemmen over een nieuwe bestuursstructuur. Het bestuur van negen mensen zou worden vervangen door één directeur-bestuurder. Volgens oud-bestuurder H. de Laat zijn huurders bang invloed te verliezen als het huidige bestuur verdwijnt. ,,Dan hebben de huurders geen vrijheid meer en krijgen we vast hogere huren.'' De Laat stelt dat de president-commissaris ,,al jaren bezig is onrust te zaaien. Hij zoekt problemen''.