Aegon komt belegger weer tegemoet

Aegon komt de deelnemers aan het beleggingsproduct Koersplan, circa een half miljoen mensen, tegemoet. Met een verlaging van de premies is 200 miljoen euro gemoeid.

Het is de tweede keer in korte tijd dat Aegon betalingen verricht voor ontevreden beleggers. Drie maanden geleden kondigde het bedrijf een schikking aan met Dexia in de Legio Lease-affaire waarbij Aegon 218 miljoen euro betaalde aan Dexia. De beleggingsproducten van Legio Lease werden groot onder de vleugels van Aegon, maar werden op het hoogtepunt onderdeel van het Belgische Dexia.

Aegon verlaagt met terugwerkende kracht de premie voor ingebouwde levensverzekeringen van Koersplan, een beleggingsproduct dat door Aegon-dochter Spaarbeleg aan de man wordt gebracht. De verbetering van Koersplan en een aantal vergelijkbare beleggingsproducten is het resultaat van maandenlange onderhandelingen met de Ombudsman Verzekeringen, waar honderden beleggers een klacht hadden ingediend.

De klachten over Koersplan hebben geen betrekking, zoals bij Legio Lease, op beleggen met geleend geld, maar op gebrekkige informatieverstrekking. In brochures werden de kosten van ingebouwde levensverzekeringen – die door Aegon werden verstrekt – (gedeeltelijk) verzwegen. Hierdoor zou het product er in vergelijking met ander spaar- en beleggingsvormen mooier hebben uitgezien en zouden klanten op het verkeerde been zijn gezet. Bovendien waren de premies voor de overlijdensrisicoverzekeringen volgens Ombudsman Verzekeringen ,,in vele gevallen onevenredig hoog''. In sommige gevallen ging 40 procent van de inleg op aan verzekeringspremie en bleef 60 procent over om te beleggen. Aegon maximeert de premie op 17 procent. De verzekeraar spreekt van ,,reparatie van weeffouten'' en zal de komende weken een brief sturen naar alle klanten.

Volgens Aegon zullen de verbeteringen die met terugwerkende kracht worden doorgevoerd dit jaar circa 100 miljoen euro vóór belastingen kosten. Aegon zal het betalen met reeds aangelegde voorzieningen waardoor de resultaten over 2005 volgens Aegon niet beïnvloed worden. De toekomstige verbeteringen van Koersplan kosten eveneens circa 100 miljoen.