Aanslagen in Afghanistan tegen anti-drugsproject

Zes Afghaanse werknemers van een door de Verenigde Staten gefinancierd anti-drugsproject, zijn gisteren in de zuidelijk provincie Zabul op de snelweg naar de hoofdstad Kabul in een hinderlaag gelopen en doodgeschoten.

Ze waren op weg met het lijk van een van de vijf slachtoffers van een aanslag een dag daarvoor. Ze zouden de dode in Kabul begraven. Onderweg werden ze door gewapende mannen gedwongen te stoppen en een voor een in het hoofd geschoten. Dat vertelde Naik Mohammed, de dokter in de stad Qalat waar de lijken naartoe zijn gebracht.

De gouverneur van Zabul stelde aanhangers van het verdreven Talibaan-regime verantwoordelijk voor de aanslagen. Ze maken deel uit van de recente geweldsgolf in een regio die geplaagd wordt door militanten en drugshandelaren. Buitenlanders in Afghanistan vrezen dat tegenstanders van de regering de methoden kopiëren die in Irak door opstandelingen worden gepraktizeerd.

Zeven van de elf slachtoffers van de aanslagen werken voor het Amerikaanse bedrijf Chemonics International. Dat bedrijf trekt alle werknemers uit het zuiden terug. Het zal de maatregel zo nodig uitbreiden naar andere delen van het land als de veiligheidssituatie dat noodzakelijk maakt.

De onderneming leidt een project dat door de Amerikaanse regering wordt gefinancierd om boeren die geen papaver verbouwen voor de drugsproduktie aan andere inkomsten te helpen. De firma heeft tienduizenden Afghanen in dienst die wegen aanleggen, irrigatiekanalen graven en aan andere openbare voorzieningen werken. ,,Niet alleen de mensen die het leven lieten zijn de slachtoffers van deze aanslagen maar al die Afghaanse burgers die ploeteren om hun land en hun levens opnieuw op te bouwen'', zei de president-directeur van het bedrijf, Ashraf Rizk.

Afghanistan leverde vorig jaar bijna negentig procent van 's werelds opiumproductie. Daarmee dreigt het land vier jaar na de Amerikaanse invasie uit te groeien tot een `narcotica-staat'. De verenigde Staten en andere landen pompen honderden miljoenen dollars in Afghansitan om de drugshandel tegen te gaan. Maar pogingen om de oogsten te vernietigen en drugslaboratoria te ontmantelen hebben al tot veel gewelddadige reacties geleid.