`Vrij tactische, gepassioneerde judocoach'

Voormalig Europees kampioen Maarten Arens maakt dit weekeinde voor het eerst een EK judo mee als mannenbondscoach. ,,Ik voel me niet in het diepe gegooid.''

Zijn eerste Europese kampioenschappen als mannenbondscoach vallen samen met zijn verjaardag. Morgen, op de openingsdag van de EK judo in Rotterdam, wordt Maarten Arens 33. Hij hoopt dat zijn judoka's het heuglijke feit dit weekeinde opluisteren met medailles. ,,Een feestje lijkt me een goed plan'', lacht Arens. De jonge bondscoach verwacht dat er wat te vieren valt.

,,Vier tot vijf medailles moet kunnen'', voorspelt Arens, waarbij de vrouwen zijn inbegrepen. De olympische medaillewinnaars Edith Bosch (-70 kilogram) en Deborah Gravenstijn (-57 kg) bij de vrouwen en Mark Huizinga (-90 kg) en Dennis van der Geest (+100 kg) bij de mannen rekent Arens tot serieuze medaillekandidaten op deze EK. Van der Geest is volgens Arens nog niet in topvorm, maar dat baart de coach weinig zorgen. ,,Dennis heeft na de Spelen wat minder gedaan en is eind januari weer voorzichtig begonnen. Maar als ik zie hoe hij deze week op de training bezig is, gaat het de goede kant op.''

Behalve de gevestigde toppers telt de ploeg van Arens nog enkele kanshebbers op eremetaal. Zoals Guillaume Elmont (-81 kg), in februari winnaar van het A-toernooi in Parijs. ,,Guillaume is altijd al een groot talent geweest. Hij heeft zich bewezen op A-toernooien. Nu moet hij het nog laten zien op een EK of WK.'' Over de kansen van Elco van der Geest (-100 kg) zegt Arens: ,,Elco heeft een goed voorseizoen gehad en is op de EK al een keer eerste, tweede en derde geweest.''

Arens, zelf Europees kampioen in 1995, nam begin dit jaar het stokje over van de ervaren coaches Cor van der Geest en Chris de Korte, de bondscoaches tijdens de Spelen in Athene. ,,Nee, ik voel me niet in het diepe gegooid. Chris en Cor hebben nog een functie (technisch adviseur respectievelijk voorzitter technische staf, red.) bij de bond. Ik sta niet alleen.''

Na het einde van zijn actieve loopbaan werd Arens in 2001 bondscoach bij de junioren. Als coach kan hij dus bogen op ervaring. Bovendien: ,,Ik loop al jaren mee met de seniorenploeg op EK's en WK's. Ik was een soort manusje-van-alles, als coach en sparringpartner. Alleen heb ik als bondscoach nu de verantwoordelijkheid en coach ik meer op de mat.''

Op de EK coacht Arens de Nederlandse judoka's ,,zoveel mogelijk zelf''. Uitzonderingen zijn Huizinga en Bryan van Dijk (-66 kg), die door hun persoonlijke coaches De Korte en Theo Meijer worden bijgestaan. ,,En als Elco en Dennis zondag gelijktijdig hun partijen afwerken, dan zal Cor inspringen'', weet Arens, die zichzelf omschrijft als een ,,heel gepassioneerde, vrij tactische coach''.

Tussen de tegenpolen Van der Geest (extravert, explosief) en De Korte (rustig, bedachtzaam) neemt Arens naar eigen zeggen een middenpositie in. ,,Ik ben rustiger dan Cor en wat drukker dan Chris. Maar dat kan ook niet anders, want Chris is wel heel rustig. Als coach ben ik iets tactischer dan Cor. Ik houd langer vast aan de opdracht die ik een judoka meegeef en ik doe veel aan analyse van de tegenstander.''

Door zijn leeftijd en het feit dat hij met erkende topjudoka's als Huizinga en Dennis van der Geest nog samen op de mat heeft gestaan, staat Arens ,,dichtbij'' de groep. Of het hem moeilijk valt deze toppers te coachen? ,,Gezag is geen probleem. Een goede coach hoeft geen topjudoka geweest te zijn. Dennis en Mark zijn echte topsporters. Ze luisteren goed. Ik sta op gelijke voet met hen. Zij hebben minder sturing nodig. Bij de ouderen ben ik makkelijker. Ik moet ze alleen scherp houden en zorgen dat ze het laatste stapje maken.''

Bij de junioren was Arens gewend meer op discipline te hameren. ,,De jeugd heeft sturing nodig. Ik heb ze laten zien wat topsport inhoudt en wat ze ervoor moeten laten.'' Volgens de voormalige juniorenbondscoach is er wel degelijk talent aanwezig om de fakkel over te nemen. ,,Met de ploegen tot 17 en tot 20 jaar zaten we vaak bij de eerste drie van Europa. Er komen vijf jongens aan. Of ze doorbreken, weet ik niet. De keuze tussen topsport of een maatschappelijke carrière is moeilijk.''

Over de ploeg op de Spelen van Peking, doet Arens geen voorspellingen. Over zijn toekomst als coach evenmin. ,,Ik weet niet hoelang ik doorga als coach'', zegt de afgestudeerde HEAO-er bedrijfseconomie, die een vierjarig contract heeft bij de judobond. Het bevalt hem voorlopig goed. ,,Het is heel leuk om het beste uit iemand te halen op een bepaald moment. `Ik help jullie alleen, jullie moeten het zelf doen', zeg ik altijd. Als ik er dan door kleine aanwijzingen voor kan zorgen dat ze het doen, geeft dat veel voldoening.''

    • Pieter de Vries