Verhoeven maakt film Zwartboek voor 14 miljoen

De productie van de film Zwartboek, de Nederlandse comeback van regisseur Paul Verhoeven, gaat toch door. Op 15 augustus beginnen de eerste opnames in Nederland.

Dit hebben regisseur Paul Verhoeven en producent San Fu Malta gisteren in het Hollandse paviljoen op het filmfestival van Cannes bekendgemaakt. Zwartboek zal de eerste Nederlandse film van Verhoeven zijn in twintig jaar, al noemt de regisseur het liever zijn eerste Europese film. Na Flesh + Blood in 1985 verhuisde Verhoeven naar de Verenigde Staten waar hij zes speelfilms maakte, waaronder het uiterst succesvolle Basic Instinct (1992) en het geflopte Showgirls (1995).

Zwartboek wordt een Nederlands/Duits/Britse coproductie. De opnames van de film waren eigenlijk gepland voor afgelopen najaar. Verhoeven en Maltha kregen echter onenigheid over het budget en Verhoeven weigerde zijn contract te tekenen. In de Verenigde Staten onderging hij een dotterbehandeling. Daarop stelde de producent de opnames uit, eerst tot april, nu tot augustus. Het budget zou eerst zo'n tien miljoen euro zijn, maar is intussen verhoogd tot veertien miljoen.

Daarmee zal Zwartboek met de geflopte Resistance uit 2003 de duurste Nederlandse productie ooit worden. Het Duitse bedrijf VIP Medienfonds is nu de belangrijkste financier van Zwartboek. Het Nederlands Fonds voor de Film draagt 900.000 euro aan de productie bij. Het scenario voor Zwartboek werd geschreven door Verhoeven en zijn vaste Nederlandse medewerker Gerard Soeteman. Soeteman schreef de scenario's voor Turks Fruit (1973), Soldaat van Oranje (1977), Spetters (1980), De Vierde Man (1983) – Verhoevens verfilming van de gelijknamige roman van Gerard Reve – en Flesh + Blood (1985)

De film wordt een thriller die zich afspeelt aan het eind van de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Een joodse vrouw probeert erachter te komen wie haar familie verraden heeft. In de film spelen Engelse, Duitse en Nederlandse acteurs, onder wie Carice van Houten, Halina Reijn en Thom Hoffman. De acteurs zullen allemaal hun eigen taal spreken. ,,De film gaat eigenlijk over het feit dat er verschillende talen bestaan'', zei Verhoeven op de persconferentie.