Verdeeldheid in gezin Heemskerk

Het referendum over de Europese Grondwet zorgt voor veel verdeeldheid in Nederland. Ook in het tien leden tellende gezin Heemskerk, zo erkende gezinshoofd en Rabobank-topman Bert Heemskerk gisteren.

Heemskerk was gastheer van een seminar dat zijn bank samen met Economische Zaken had georganiseerd over de effecten op het bedrijfsleven van het groeiende Europa. Dat minister Brinkhorst (Economische Zaken) er het woord zou voeren lag dus voor de hand. Evenals aandacht voor de Grondwet.

Eerder op de dag had de D66-bewindsman nog opzien gebaard met de uitspraak (in een vraaggesprek met het blad Forum van VNO-NCW) dat het complexe onderwerp van de Grondwet zich ,,slecht leent'' voor een referendum. Maar voor de ruim honderd Rabobankklanten uit het midden- en kleinbedrijf hield Brinkhorst het bij de mening dat de Grondwet gaat ,,om de vraag of Europa de kracht en de moed heeft'' om de mondiale concurrentie aan te kunnen.

Brinkhorst wilde wel kwijt dat de onbekendheid van Nederlanders met de Europese Grondwet ,,de prijs is die wij nu betalen voor het feit dat er in Nederland de afgelopen dertig, veertig jaar geen Europees debat is geweest''. Daardoor was ,,het klimaat in Nederland'' volgens de minister samen te vatten als ,,Europa is een ver-van-mijn-bed-show'' en ,,Europa rooft de Nederlandse welvaart''. De minister hekelde hierbij de rol van ,,flierefluiters van rechts en links''. En die van eenzijdige media. ,,Tweehonderd verslaggevers in Den Haag en maar twintig correspondenten in Brussel.''

Zijn optreden sorteerde overigens wel effect bij de Rabobankklanten, zo bleek uit peilingen tijdens het seminar. Aan het begin was 54,9 procent voor de Europese Grondwet, aan het eind 69,3 procent. Want een `ja' zal goed zijn voor ondernemend Nederland, zei 73 procent desgevraagd.