Tsjechisch probleem kafkaësk opgelost

Bureaucratie bestrijden door het bureau voor de bestrijding van bureaucratie weer op te heffen. Met deze kafkaëske stap gaat de Tsjechische regering opnieuw de strijd aan met het probleem van de eeuwige bureaucratie.

Het dagblad Mlada Fronta Dnes meldt dat de regering de veertig ambtenaren naar huis heeft gestuurd die juist waren aangetrokken om het ambtenarenapparaat te stroomlijnen.

Het was volgens de regering uiteindelijk de enige uitweg nadat de politiek had nagelaten wetgeving aan te nemen om de ambtenarij aan te pakken. De `bureaucratiebestrijders' kregen daardoor geen enkele ruimte om effectief op te treden. Ze mochten zich ook vooral niet met de geldstromen op de verschillende ministeries bemoeien.

De Tsjechische republiek kent een uitgebreid web van ambtenarij dat voor een deel nog stamt uit de tijd dat het land geregeerd werd door de Oostenrijkse keizer. Aan het begin van de vorige eeuw werd deze specifieke Midden-Europese bureaucratie minutieus beschreven werd door de schrijver Franz Kafka in onder andere de romans Het Proces en Het Slot.

Na de Tweede Wereldoorlog voegde het communisme zijn eigen ambtenaren aan dat web toe, die toezicht moesten houden op alle mogelijke aspecten van de samenleving van reizen tot studeren en bouwen.

Tijdens het toetredingsproces tot de Europese Unie heeft de Tsjechische overheid de ambtenarij moeten moderniseren. Maar in veel burelen liggen de dossiers nog altijd hoog opgetast. Rechtszaken in het land slepen vaak jaren voort en veel Tsjechen hebben nog altijd het gevoel dat de werkelijke macht in Tsjechië bij de ambtenaren ligt.