Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Onder meer een gesprek met staatssecretaris van Milieu Pieter van Geel over de spanning die er is tussen politieke, economische en milieubelangen. Ned.2, 18.25-19.05u.

Netwerk. Onder meer een reportage over Koen Schmitz, een Nederlander die met zijn vrouw en kind in Thailand woonde en bij de tsunami in december 2004 zijn huis en al zijn bezittingen kwijtraakte. En hoe het kan dat een vliegtuig in Nederland om veiligheidsredenen niet mag opstijgen maar in België wel. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Reportage uit filmstad Cannes waar vandaag de gerestaureerde film Beyond the Rocks met Gloria Swanson en Rudolph Valentino uit 1922 werd gedraaid. En een gesprek met de dochter van Gloria Swanson. Ned.3, 22.20-23.00u.

DOCUMENTAIRE

Herman De Coninck (1944-1997). Portret van Herman de Coninck, Vlaanderens populairste dichter. De Coninck komt in zijn brieven naar voren als een man met trauma's die over het leven zei: ,,Je moet je voortdurend oefenen in verliezen.'' Canvas, 21.00-21.50u.

Zembla: Overheid in overtreding. Over ambtenaren van gemeentes, provincies en rijk die een voorbeeld voor de burger moeten zijn, maar zelf de wet overtreden. Worden ze dan net als burgers gestraft of gaan ze vrijuit? Ned.3, 21.10-21.52u.

Straatpsychiater. Zie tv-vooraf. Ned.1, 23.10-0.05u.

VPRO's import: Dead in the water. Reconstructie van de Israëlische bomaanval tijdens de 6-daagse oorlog op het Amerikaanse spionageschip USS Liberty in 1967 waarbij 8 doden en 75 gewonden vielen. Zowel opvarenden als Israëlische oud-generaals blikken terug. Ned.3, 23.50-0.45u.

PRAATPROGRAMMA

TV3. Gasten zijn muzikant en componist Henny Vrienten en hoedenmaakster Irene Bussemaker. Ned.3, 19.20-19.55u.

Rondom tien. Debat met o.a. Kamerlid Angelien Eijsink en columnist Hugo Borst, vader van een autistische zoon, over kinderen met leer- en gedragsstoornissen die thuis zitten. Voor kinderen met ADHD, autisme en hoogbegaafheid is het moeilijk een school te vinden. Ned.1, 22.20-23.10u.

AMUSEMENT

Halve finale Eurovisie Songfestival. Rechtstreeks uit Kiev waar de `zieke' Nederlandse zangeres Glennis Grace zich zal moeten kwalificeren om zaterdag in de finale van het songfestival te staan. Grace treedt als negende kandidate op met het nummer My Impossible Dream. Tien landen kunnen door naar de finale. Ned.2, 21.00-23.05u.

De verbouwing. Nieuwe reeks afleveringen over hilarische en ontroerende verbouwingen. Vanavond over het vernieuwen van een dak. Ned.1, 21.50-22.20u.

FILM

The Sunchaser (Michael Cimino, 1996, VS). Gelikt maakwerk is een roadmovie waarin een doodzieke jeugddelinquent (Jon Seda) en een door hem gegijzelde, materialistische arts (Woody Harrelson) op weg zijn naar een alternatieve geneeswijze in de Rocky Mountains. Ze leren elkaar warempel waarderen. RTL5, 20.30-22.45u.

The Enforcer (James Fargo, 1976, VS). Derde, gewelddadige actiefilm met Clint Eastwood als inspecteur Callahan, te San Francisco, is gemakzuchtiger dan de twee eerdere Dirty Harry-films. Veronica, 20.30-22.15u.

.Loulou (Maurice Pialat, 1979, Fr). De doorbraak van Pialat naar het grote publiek is een schitterend geacteerde en naturalistische liefdesgeschiedenis waarin de taal van het lichaam de emoties van de woordarme hoofdpersonen uitdrukt. Bourgeoisvrouwtje Isabelle Huppert valt voor half-crimineel Gérard Depardieu en trotseert jaloezie van hanige echtgenoot Guy Marchand. TV5, 22.30-0.10u.

Ghosts of Mississippi (Rob Reiner, 1996, VS). Oprecht drama vertelt authentieke geschiedenis: openbare aanklager Bobby DeLaughter (James Baldwin) heropent na 25 jaar de zaak tegen de vermeende moordenaar van zwarte-burgerrechtenactivist Medgar Evers. Met Whoopi Goldberg als diens weduwe en James Woods als de moordenaar. BBC1, 1.20-3.30u.

RADIO

Kunststof. Schrijver René Appel praat over zijn nieuwe boek Loverboy en zijn geschenkboekje Als broer en zus dat hij schreef voor de Maand van het Spannende Boek. Radio 1, 19.04-20.00u.

Casa luna. Formule 1-redacteur Nando Broers praat over de Grand Prix van Monaco, racen, coureurs en geld. Radio 1, 0.04-0.45u.