School verslikt zich in `Vieste Boterham'

Leraren van rooms-katholieke basisschool De Telgenkamp uit Hengelo hebben dinsdagmiddag een voorstelling van jeugdtheatergroep Artemis verstoord door met 125 leerlingen voortijdig de zaal te verlaten. De leraren waren geschokt door het `gevloek en het praten over tongzoenen' in het geboden toneelstuk De smerigste en vieste boterham uit het heelal. Het stuk zou bovendien niet aansluiten bij de belevingswereld van zesjarigen, terwijl dat wel als leeftijdsaanduiding op de aankondiging stond. De voorstelling zou de zesjarigen aan het huilen hebben gebracht. Artemis kon door het incident de voorstelling niet uitspelen.

Geen van de leraren had het toneelstuk van tevoren gezien, of er iets over gelezen. De leerlingen waren ook niet van tevoren voorbereid op het theaterbezoek. De voorstelling in het Hengelose Rabotheater was voor de school uitgezocht door de gemeentelijke Commissie Kunsteducatie Hengelo. Schooldirecteur Hans Timmen van de Telgenkamp laat schriftelijk weten in het vervolg vooraf op school meer aandacht te besteden aan de voorstelling die bezocht gaat worden. Telefonisch zegt Timmen: ,,Na alle ophef wil ik niets meer zeggen.'' De roomse school is niet onbekend met het theater, en heeft een eigen musical-afdeling.

Raoul Boer, directeur van het Rabo-theater: ,,Ik vind het begrijpelijk dat de school geschokt was, maar het middel van het weglopen en het verstoren van de voorstelling keur ik niet goed.'' Dinsdagmiddag waren nog twee andere scholen aanwezig: een christelijke school keurde volgens Boer de voorstelling ook af, een aanwezige openbare school voelt zich juist gedupeerd door de actie van De Telgenkamp. Volgens Boer had hij op maandag een rustige voorstelling die door de aanwezige zesjarigen hoog gewaardeerd werd. Boer: ,,Het is een ruwe, complexe voorstelling. Als ik dit had geweten, had ik ik hem voor een hogere leeftijd ingeschaald.''

Floor Huygen, artistiek leider van Artemis en regisseur van het stuk, noemt de handelswijze van de docenten `zapgedrag': ,,Natuurlijk kan je het niet eens zijn met een voorstelling, maar nu beslissen een paar docenten voor een hele zaal kinderen dat het stuk niet door kan gaan.''

Op diverse internet fora, onder andere op de site van de jeugdtheatergroep zelf, ontspon zich direct na de gebeurtenis een heftige discussie vol speculaties over de inhoud van de voorstelling en wat een zesjarige wel of niet mag zien. Huygen is over al die ophef net zo verbaasd als over het vertrek van de school: ,,Eén zin over tongzoenen en er wordt één keer `verdomd' gezegd. Dat is het. Op kindernet zien zesjarigen vele malen ergere dingen. En niet alleen op tv, kinderen maken óók deel uit van het gewone leven.''

Volgens Huygen reageerden de kinderen juist goed op de voorstelling: ,,Pas toen ze uit de voorstelling werden gehaald, tóen gingen ze huilen. Bovendien, huilen zegt niet alles. Mijn dochtertje huilde toen ze voor het eerst een clown zag.''

    • Jowi Schmitz