Russen dronken van geluk, Portugezen huilen weer

CSKA Moskou heeft als eerste club in de Russische voetbalhistorie een Europese voetbalbeker gewonnen. In Lissabon won CSKA gisteravond in de UEFA-Cupfinale met 3-1 van `thuisploeg' Sporting Portugal. Het Oekraïense Dinamo Kiev (1975 en 1986) en het Georgische Dinamo Tblisi (1981) wonnen de Europa Cup 2 namens de voormalige Sovjet-Unie. Het Russische Dinamo Moskou was in 1972 verliezend finalist van het toernooi der bekerwinnaars.

In het uitverkochte Estadio José Alvalade behaalde CSKA een even verrassende als sensationele overwinning op Sporting. Net als in de zomer van 2004 werden de Portugese voetbalfans met een enorme kater opgezadeld. Toen verloor gastland Portugal in Estadio da Luz (een paar kilometer westwaarts in de woonwijk Benfica gelegen) in de EK-finale met 1-0 van outsider Griekenland.

En zo lijkt de Portugese voetbalcultuur, misschien nog wel meer dan de Nederlandse, aan het zogenaamde `net-niet-syndroom' te lijden. In het land van de fado overheersen melancholie en pessimisme. De eindzege van FC Porto van vorig seizoen in de Champions League kwam voor iedereen als een verrassing, ook voor de Portugezen zelf. Een maand later volgde de ongelukkige EK-nederlaag van de nationale ploeg.

Gisteravond vielen veel tranen in het tweede stadion van Lissabon. Sporting, dat twee weken geleden in de halve finale van het UEFA-Cuptoernooi dankzij een doelpunt in blessuretijd het Nederlandse AZ uitschakelde, was voor eigen publiek aanvankelijk de betere en aanvallende partij. Het Portugese spel ging gepaard met technische hoogstandjes op de vierkante meter. Maar heel efficiënt was het spel van Sporting niet.

Volgens goed gebruik bij Oost-Europese ploegen beperkte de voormalige legerploeg CSKA, dat eerder dit toernooi onder andere het Portugese Benfica uitschakelde, zich tot koel verdedigen en spaarzaam aanvallen. Sporting had vóór rust een groot veldoverwicht en verdiende de voorsprong die halverwege de eerste helft tot stand kwam na een fraai afstandsschot van Rogério. Hij krulde de bal vanaf de rand van het strafschopgebied met veel effect in de bovenhoek van het Russische doel.

CSKA, gesteund door zijn Russische sponsor en Chelsea-eigenaar Abramovitsj, had aanvankelijk geen verweer tegen het snelle en technische combinatiespel van Sporting. De thuisploeg – de finale was vorig seizoen al door de UEFA toegewezen aan het stadion van Sporting – kreeg ondanks een groot veldoverwicht geen echte scoringskansen. Sporting kwam vlak voor rust zelfs met de schrik vrij. Uit een counter kwam de Braziliaanse jeugdinternational Vágner Love vrij voor het doel, maar de donkere aanvaller liet de bal over de achterlijn hobbelen.

Na de pauze werd het spel van CSKA beter en toonde Sporting zich kwetsbaar in de verdediging. In de 56ste minuut zorgde Berezoetski met een kopbal voor de toen nog onverdiende gelijkmaker, na een scherp aangesneden vrije trap van uitblinker Carvalho. Enkele minuten later stond deze jonge Braziliaan opnieuw aan de basis van een doelpunt van CSKA. Zjirkov profiteerde van het steekpassje van Carvalho en dompelde het groenwit gekleurde stadion in rouw. Bijna 2.000 schaars geklede Russen vierden de 2-1 in het hete Lissabon op uitbundige wijze.

CSKA speelde de wedstrijd geroutineerd uit en bekroonde de finalezege met een derde doelpunt, van de voet van Vágner Love. Wederom ging de Portugese doelman Ricardo, die tijdens het EK nog wereldfaam vergaarde als penaltykiller met blote handen, niet vrijuit bij een Russische treffer. Vágner Love kon hierdoor zijn achtste doelpunt in deze Europese campagne maken. CSKA werd vorig najaar uitgeschakeld in de eerste ronde van de Champions League en mocht als nummer drie van de poule daarna strijden in het `troosttoernooi'.

Voor CSKA is de UEFA-Cupzege een kroon op het werk van trainer Gazzajev en vooral voorzitter Giner. Deze steenrijke zakenman beloofde de supporters van `het legendarische team der luitenanten' na zijn aanstelling in 2001 de langverhoopte terugkeer aan de nationale top. CSKA trad na een decennia lange terugval eindelijk uit de schaduw van de stadgenoten Spartak en Dinamo. Onder leiding van coach Gazzajev won CSKA in 2002 de Russische beker en in 2003 het Russisch kampioenschap. Met dank ook aan de duurbetaalde buitenlanders in de selectie die wordt bevolkt door een Tsjech, een Kroaat en een rits Brazilianen.

In Moskou gingen de feestvieringen vannacht en vanmorgen gepaard met 84 arrestaties, voornamelijk vanwege publieke dronkenschap.

Sporting

1

CSKA

3

Ruststand 1-0. 28. Rogério 1-0, 57. Berezoetski 1-1, 66. Zjirkov 1-2, 75. Vágner Love 1-3. Sch: Poll. Tsch: 45.000. Gele kaart: Barbosa (Sporting).