Roergebakken rijst

Dit gerecht maak ik vaak als ik restjes rijst in de koelkast heb. U kunt de groenten ook variëren en gebruik maken van wat u in de groentela of voorraadkast heeft. Waterkastanjes en bamboescheuten uit blik of taugé en prei zijn er ook heerlijk bij. Serveer bijvoorbeeld bij gegrilde kip of vis.

Pel de sjalotjes, snipper ze en doe in een kom. Verwijder het zaad en de zaadlijsten van de paprika, snijd in blokjes en doe in een kom. Snijd de bleekselderij bij, snijd de stengels in de lengte doormidden en dan overdwars in plakjes. Doe ze in een kom. Hak de chilipeper fijn en doe in de kom met de bleekselderij.

Was de paksoi en snijd het blad van de stelen. Snijd de stelen in de lengte in drieën en dan overdwars in plakjes. Doe ze in een kom. Snijd het blad in de lengte doormidden en vervolgens overdwars in repen. Doe ze in een aparte kom. Veeg de champignons schoon, snijd in plakjes en doe ze in een kom.

Verhit de olie in een grote, zware koekenpan of wok op een matig vuur. Voeg de sjalotjes toe en roerbak circa 2 minuten. Voeg de paprika, bleekselderij en chilipeper toe en laat onder regelmatig omscheppen 3 tot 4 minuten bakken. Voeg de stelen van de paksoi toe en laat onder af en toe omscheppen circa 2 minuten bakken. Voeg de plakjes champignon toe en laat onder af en toe omscheppen 3 tot 4 minuten bakken. Voeg het paksoiblad toe en roerbak 1 minuut. Breng op smaak met zout en peper.

Doe de rijst in de pan en schep om tot alles goed gemengd is. Misschien moet u de rijst voorzichtig met uw vingers losmaken als de korrels aan elkaar blijven kleven. Schep er de gemalen koriander en komijn en de sojasaus door. Proef en voeg zo nodig extra zout en peper en/of sojasaus toe. Laat onder regelmatig omscheppen doorwarmen. Schep vlak voor het serveren de lente-ui door de rijst. Garneer met verse koriander en dien op.

Morgen: pepers en paprika.

    • Kim Maclean