Rabobank wil bank kopen in Tanzania

De Rabobank staat op het punt een belang te verwerven in de National Microfinance Bank (NMB), de grootste bank van Tanzania. Daarmee zet de coöperatieve agri en food-bank een eerste stap op het Afrikaanse continent, dat tot nu toe een witte vlek op haar kaart was.

De Rabobank geeft leiding aan een consortium met drie lokale partners. Het consortium kan een aandeel van 49 procent in de NMB kopen, indien regering en parlement van Tanzania akkoord gaan met het bod van naar verluidt 29,4 miljoen dollar (23,2 miljoen euro). Rabobank-topman B. Heemskerk sprak gisteren op een seminar van zijn bank in Utrecht over een `meerderheidsbelang', maar volgens zijn woordvoerder wordt dat in eerste aanleg niet beoogd.

Op termijn wil de Tanzaniaanse overheid nog eens 21 procent van de aandelen verkopen aan Tanzaniaanse particulieren of bedrijven. De resterende 30 procent wordt mogelijk verkocht op de beurs van Dar-es-Salaam. De NMB specialiseert zich in microkredieten: leningen van relatief geringe bedragen aan kleine bedrijven.

Weliswaar dingen nog twee andere consortia mee naar de NMB, maar de groep onder leiding van de Rabobank is de enige die aan alle gestelde criteria voldoet, zo heeft de overheid onlangs laten weten.

De deelname in de National Microfinance Bank vormt onderdeel van een expansiestrategie van de Rabobank. Deze beoogt te investeren in buitenlandse retailbanken gericht op het midden- en kleinbedrijf in de agrarische sector en de voedingsindustrie. De aankoop past in de zogenoemde `derde ring' van de expansiestrategie: opkomende landbouwnaties als China, India en dus ook Tanzania. Het Afrikaanse land exporteert onder meer koffie, thee, tabak en katoen.

De Rabobank wil ook in achterstandswijken van Nederlandse steden microkredieten verlenen aan ondernemers. De bank onderhandelt hierover met vijf gemeenten.

    • Reinoud Roscam Abbing