Oranje kan zonder Kalou, zegt Verdonk

Voetballer Salomon Kalou moet tot 2009 wachten voordat hij een Nederlands paspoort krijgt en kan uitkomen voor Oranje. Het nationale elftal is volgens minister Verdonk immers niet afhankelijk van hem.

Speelt minister Verdonk van Vreemdelingenzaken een beetje de rol van voetbalbondscoach? Advocaat J. Kroes van Feyenoord-speler Salomon Kalou (19), die zo snel mogelijk een Nederlands paspoort wil bemachtigen, gniffelt. ,,Een beetje? Ze speelt die rol volledig.''

De bewindsvrouw maakte gisteren bekend dat het Nederlands elftal (nog) niet afhankelijk is van de prestaties van de speler uit Ivoorkust, die dit seizoen 19 keer in de competitie scoorde. Letterlijk staat in de beslissing de versnelde naturalisatie af te wijzen: ,,Op basis van de thans bekende feiten en omstandigheden is niet aan te nemen dat het succes van het Nederlands elftal afhankelijk is van de bijdrage die betrokkene (Kalou) daarin zou kunnen leveren.'' Overigens, ,,zonder daarbij afbreuk te willen doen aan diens sportieve kwaliteiten''.

Advocaat Kroes vindt het een zwakke redenering. Wie is immers in staat te bepalen of een speler bij het WK 2006 een glansrol speelt? ,,Stel dat hij het beslissende doelpunt maakt in de finale? Ja, als hij twee penalty's mist, zeggen we misschien: hadden we hem maar nooit genaturaliseerd'', lacht hij.

Vorige week ontstond een publieke debat over de versnelde naturalisatie van prinses Máxima die niet volledig volgens de regels zou zijn gelopen. Uit een reactie van de Rijksvoorlichtingsdienst bleek dat volop uitzonderingen worden gemaakt. In vijf jaar (1996-2001) was maar liefst 880 maal toestemming gegeven voor een versnelde naturalisatie. Op sportief vlak kregen bijvoorbeeld zeiler Mitch Booth, squashster Annelize Naudé en tafeltennisster Li Jiao (Kroes: ,,allemaal in deze kabinetsperiode'') sneller een paspoort omdat zij een sportieve verrijking zijn. Waarom Kalou dan niet? Kroes: ,,Ik zou het echt niet weten.''

Volgens de advocaat, die deze week met Kalou moet overleggen of en hoe er tegen de beslissing van de minister wordt ingegegaan, valt de redenering om te draaien. ,,Wordt het Nederlands elftal er slechter van als Kalou meespeelt? Volgens de kenners niet. Het gaat erom, volgens de wet, of hij wordt geselecteerd. En zowel bondscoach Marco van Basten als Foppe de Haan [verantwoordelijk bij WK onder de 20 jaar] heeft letterlijk geschreven dat hij `waarschijnlijk' geselecteerd zal worden.''

Verdonk heeft ook een advies van staatssecretaris Ross van VWS genegeerd, die Kalou – naar zeggen van sportkoepel NOC*NSF – een speler van wereldklasse noemt en stelt dat het belangrijk is dat hij zijn paspoort een paar jaar eerder krijgt. Maar is het niet eerlijk dat ook een voetballer keurig op zijn beurt moet wachten, in een land waar 26.000 half of geheel uitgeprocedeerde asielzoekers de wanhoop nabij zijn? Kroes: ,,De situatie rondom Kalou is niet vergelijkbaar, want hij heeft al een verbijfsvergunning en zal ook zeker een Nederlands paspoort krijgen. Alleen pas in 2009 en Van Basten vroeg gisteren op televisie ook terecht: waarom dan niet een paar jaar eerder?'' Ach, zei Verdonk bij Barend en Van Dorp gisteravond, over vijf jaar ,,is hij jong genoeg om de belangen van het nationale voetbal te behartigen''.

    • Erik van der Walle