Opta mikt komende tijd op kabelaars

Staan de prijzen die grote Nederlandse kabelmaatschappijen vragen voor hun standaardpakketten in verhouding tot de kosten? Dat wil telecomtoezichthouder Opta de komende maanden gaan onderzoeken, zo maakte zij vandaag bekend tijdens de presentatie van haar jaarverslag.

Volgens de Opta ,,bestaat er een risico op buitensporige tarieven''. De toezichthouder wil echter niet op de uitkomst van het onderzoek naar de abonnementsprijzen vooruitlopen.

Uit een analyse die Opta maakte van de Nederlandse omroepmarkt blijkt dat de abonnementstarieven van de grote kabelmaatschappijen sneller stijgen dan de inflatie. Marktleider UPC rekent voor een standaardpakket zo'n 16 euro, Essent rond de 15 euro.

Rob van Esch, directeur van de branchevereniging van kabelbedrijven Vecai, bestrijdt dat de tarieven te hoog liggen. ,,In Frankrijk, Spanje en Engeland rekenen kabelaanbieders fors hogere tarieven dan in Nederland. Ik zie de uitkomst van het onderzoek dan ook met vertrouwen tegemoet'', aldus Van Esch.

De Opta bepaalde verder dat kabelaanbieders UPC, Essent, Casema, Multikabel en Delta programma-aanbieders toegang moeten verlenen tot hun netwerken. Afgelopen zomer eiste telecomconcern KPN toegang tot het netwerk van UPC om zijn klanten radio- en tv-programma's aan te kunnen bieden. UPC weigerde, waarop KPN naar de Opta stapte. Die wees het verzoek op procedurele gronden af. De telecomaanbieder moest eerst aan UPC duidelijk maken welke programma's het wilde gaan uitzenden.

Een woordvoerder van KPN meldt dat aan die verplichting is voldaan, maar dat KPN nog geen reactie van het kabelbedrijf heeft ontvangen op de inhoudelijke informatie. De woordvoerder beschouwt de uitspraak van de Opta van vandaag als ,,een steun in de rug''.