Oppositie Ivoorkust sluit pact

De twee belangrijkste oppositieleiders van Ivoorkust hebben gisteren in Parijs afgesproken om samen te werken bij de presidentsverkiezingen in oktober. Ze hopen zo president Laurent Gbagbo te verslaan. Als ze winnen, zullen ze samen regeren. Het akkoord is ondertekend door Alassane Ouattara, leider van de RDR, en Henri Konan Bédié, leider van de PDCI. Ook twee kleinere partijen hebben zich bij het verbond aangesloten, de MFA en de UDPCI.

Allemaal beroepen ze zich op het gedachtengoed van de eerste president Félix Houphouët Boigny. Ouattara was premier onder de `vader des vaderlands'. Bédié volgde Houphouët Boigny op na diens dood in 1993. Ouattara en Bédié golden tot voor kort als gezworen vijanden.

De partijen gaan niet zo ver dat ze bij de presidentsverkiezingen met één kandidaat komen. Maar als geen van de kandidaten een meerderheid haalt em het tot een tweede ronde komt, steunen ze de oppositiekandidaat die in de eerste ronde de meeste stemmen kreeg. Ouattara zei dat president Gbagbo ,,het land naar chaos en ondergang leidt''. Sinds een mislukte staatsgreep in september 2002 is het land in tweeën gedeeld. De uitvoering van een vredesakkoord stelselmatig gesaboteerd.

Gisteren zaaiden de oud-rebellen weer twijfel over het begin van ontwapening op 27 juni. Zolang het hele land niet onder controle van de regering is gebracht, kunnen er geen verkiezingen worden gehouden.