Oplaaiend geweld in Afghanistan

Afghanistan is opgeschrikt door oplaaiend geweld van de Talibaan en mogelijk buitenlandse strijders. Daarbij werden het afgelopen etmaal bij twee incidenten elf Afghaanse hulpverleners gedood.

Vanochtend werden zes Afghaanse medewerkers van vermoedelijk een organisatie van de Verenigde Naties doodgeschoten in een hinderlaag in de provicie Zabul op de weg tussen de hoofdstad Kabul en de zuidelijke stad Kandahar. In hun auto waren ze op weg naar Kabul om het lichaam van collega over te brengen, die een dag eerder met vier anderen was doodgeschoten in de provincie Helmand.

De mannen in Helmand, die werden aangevallen door gewapende strijders, werkten aan een door de Verenigde Staten gefinancierd project voor de bestrijding van de papaverteelt. Al eerder waren Talibaan betrokken bij heftig verzet tegen het ruimen van papavervelden.

Juist gisteren meldde de vroegere Afghaanse minister van Buitenlandse Zaken onder de Talibaan, Wakil Ahmed Muttawakil, zich in Kandahar aan als kandidaat voor de parlementsverkiezingen die in september zullen worden gehouden. De kandidatuur van Muttawakil moet nog worden gewogen door de Afghaanse verkiezingscommissie, maar zijn voornemen past in het beleid van de regering van president Karzai om iedereen die het geweld afzweert en de democratische wederopbouw van Afghanistan steunt, te betrekken bij het politieke proces.

Muttawakil geldt als een gematigde Talibaan. Na de Amerikaanse inval in Afghanistan, eind 2001, werd hij aangehouden maar onlangs werd hij vrijgelaten uit huisarrest. ,,Ik ben een Afghaan en heb het recht om me als onafhankelijk kandidaat te presenteren. Ik doe dat voor het Afghaanse volk'', zei hij. ,,De Talibaan zijn ook Afghanen. De bevolking moet beslissen wie zij als haar leiders wil, of het nu de Talibaan is of iemand anders.''

Gisteren besloot de Afghaanse verkiezingscommissie de termijn voor de kandidaatstelling voor de parlementsverkiezingen met vier dagen te verlengen tot 23 mei. Als reden werd opgegeven de recente onrust over een (later teruggetrokken) artikel in Newsweek waarin stond dat Amerikaanse ondervragers op Guantanámo Bay een exemplaar van de koran door het toilet hadden gespoeld. Bij protesten in grote delen van Afghanistan vielen 16 doden. Er is gesuggereerd dat fundamentalistische krachten achter het snelle verspreiden van de onrust over verschillende provincies zaten, maar concrete bewijzen zijn niet gegeven.

De ontvoerders van de Italiaanse manager van de internationale hulporganisatie CARE in Kabul, Clementina Cantoni, hebben gezegd dat hun ultimatum vanochtend zou aflopen. Indien dan geen losgeld is betaald, ,,zou (de hulpverleenster) kunnen worden gedood''. Volgens de autoriteiten is de ontvoering van de 32-jarige Cantoni, afgelopen maandag, het werk van een groep 'gewone' criminelen die slechts uit zijn op geld. Maar iemand die zich presenteerde als een woordvoerder van de groep, benadrukte gisteren de sluiting van een muziekstation, een strikt verbod op de verkoop van alcoholische dranken en ondersteuning van madrassa's (koranscholen) te eisen.

Gisteren werd in haar huis in Kabul een voormalige presentatrice van een populair televisiestation doodgeschoten. De 24-jarige Shaima Rezayee was twee maanden geleden ontslagen bij de zender, na klachten uit conservatieve hoek over het muziekprogramma dat zij presenteerde. Een politiewoordvoerder zei niet te weten of haar moord in verband stond met haar werk als presentatrice.