Om naar uit te kijken

THEATER

Festival aan de Werf

In Utrecht vindt het jaarlijkse Festival aan de Werf plaats, met luchtig-experimenteel theater, beeldende kunst en muziek. In het openingsweekend Brits theater, een Afrikaans nachtritueel, trapezekunst en een voorstelling in een reusachtig hemelbed. Decorontwerper Dries Verhoeven maakt een theatertocht door het Spoorwegmuseum, Daphne de Bruijn (Growing Up In Public) speelt Lady Macbeth in The Bitch, Spinvis zingt, Piet Rogie danst en Sanne van Rijn mimet.

19-28/5 Huis a/d Werf, Neude, Akademietheater en nog elf locaties. Inl 030-2315355 of festivalaandewerf.nl

BEELDENDE KUNST

Kees Verwey

Het Haags Gemeentemuseum organiseert deze zomer een overzichtstentoonstelling van de tien jaar geleden overleden Haarlemse schilder Kees Verwey. Samensteller van de expositie is oud-museumdirecteur Rudi Fuchs. Veel werken, afkomstig uit de collectie die beheerd wordt door de Stichting Kees Verwey, zijn nog nooit eerder getoond.

21 mei t/m 21 aug in het Haags Gemeentemuseum, Stadhouderslaan 41. Inl 070-3381111 of www.gemeentemuseum.nl

POP

Moby

De achter-achterkleinzoon van Herman `Moby-Dick' Melville verrast met zijn nieuwe cd Hotel omdat Moby dit keer niet terugvalt op ingeblikte gospel- en bluesvocalen uit de archieven van het Library of Congress, maar net als in zijn begindagen alles zelf doet. Fans van de oorstrelende designerdance van Mobys millionseller Play zijn bij voorbaat gewaarschuwd voor harde gitaren.

22 mei Heineken Music Hall, A'dam.

LITERATUUR

Neeltje Maria Min

De SLAA organiseert dinsdag een avond rondom Neeltje Maria Min, die in 1966 geruchtmakend debuteerde met Voor wie ik liefheb wil ik heten. Min leest voor en wordt geïnterviewd; Jean Pierre Rawie, Marije Langelaar en Anne Vegter lezen en becommentariëren een gedicht dat zij mooi, vreemd of interessant vinden.

24 mei, 20u. Amsterdam, De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10. Res 020 5535100 Inl www.literairepodia.nl

MUZIEK

Oresteia

Het muziekdrama Oresteia, een antieke tragedie over moord en vergelding van de in 2001 overleden componist en architect Yannis Xenakis op teksten van Aeschylus, wordt uitgevoerd door Muziektheater Hollands Diep in het Ketelhuis in Dordrecht. Cilia Hogerzijl regisseert de voorstelling, die wordt gedirigeerd door Jurjen Hempel en begeleid door een randprogramma over de thema's recht, wraak en architectuur.

Oresteia: 26-28 mei; 2-4 juni 20u15 res (078) 63979769 Inl www.hldiep.nl

DANS

Needcompany In de dansvoorstelling Chunking van Grace Ellen Barkey (Needcompany) worden volgens de groep: ,,scènes geconstrueerd uit bewuste en onbewuste herinneringen. Dit construeren wordt altijd gevolgd door een deconstructie.'' Chunking bevat een 20 minuten durende choreografie op de experimentele grunge-cd Kill Yr Idols (1983) van Sonic Youth.

19-21 mei Brakke Grond, Nes 45. Inl (020) 6266 866 of www.nestheaters.nl

CABARET

Cabaret-6daagse

De theatergroep NUHR, het duo Gino Sancti en de cabaretiers Guido Weijers, Jim Speelmans en Mark van de Veerdonk spelen niet hun reguliere voorstellingen, maar maken in de Stadsschouwburg in Eindhoven hun eigen avonden.

24-28/5 Eindhoven. Inl. (040) 2389680, www.schouwburgeindhoven.nl