Nieuwe oligarchen

Vladimir Poetin heeft er weer een nieuw probleem bij: aspirant-oligarchen. Deze club van Kremlin-insiders is nooit enthousiast geweest over het plan van de Russische president om het Russische gasconcern Gazprom te laten fuseren met de Russische staatsoliemaatschappij Rosneft. Nu hebben ze het plan met succes weten te torpederen.

Deze onverwachte ontknoping legt de verwarring bloot die in de Russische beleidscentra heerst. De stafchef van het Kremlin is tevens bestuursvoorzitter van Gazprom. Hij was altijd een voorstander van de fusie, die een olie- en gasgigant zou hebben opgeleverd waar het Russische energie- en buitenlandbeleid hun voordeel mee hadden kunnen doen. Maar Rosneft wordt voorgezeten door zijn plaatsvervanger, die zich altijd tegen de voorgenomen fusie heeft verzet. Deze mannen beschouwen de zeggenschap over de bedrijven die de toon aangeven in de Russische economie als hun welverdiende beloning voor het aan banden leggen van oude oligarchen als Michail Chodorkovski, de voormalige topman van Ruslands grootste olieconcern Yukos, die nu een gevangenisstraf van tien jaar boven het hoofd hangt.

De ironie is dat die oude oligarchen de bezittingen die zij gekocht of gestolen hebben eveneens als hun rechtmatige beloning zagen. In hun geval maakte die beloning deel uit van een politieke deal met de vroegere president Boris Jeltsin. De omvangrijke privatiseringen van de jaren negentig vernietigden in één klap de machtbasis van de oude communistische bureaucratie.

Maar de oligarchen vergaarden er ook fabelachtige macht en rijkdom mee – een macht die Poetin jaren heeft gekost om te beteugelen. De aspirant-oligarchen lijken nauwelijks uit ander hout gesneden te zijn.

Onder redactie van Hugo Dixon. Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld.

    • John Paul Rathbone