Luxemburg: uitweg voor geldstrijd EU

De uitgaven van de Europese Unie moeten vanaf 2007 aanzienlijk minder omhoog dan de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, eerder heeft voorgesteld. Met dit compromisvoorstel wil Luxemburg, momenteel voorzitter van de Europese Unie, proberen de vastgelopen besprekingen tussen de lidstaten over de begroting 2007-2013 vlot te trekken.

De Britse zakenkrant Financial Times citeert vandaag uit delen van het Luxemburgse ontwerpvoorstel. Volgens de Luxemburgers moeten de totale uitgaven van de Unie niet groeien naar 1,26 procent van het bruto nationaal inkomen van alle landen tezamen, maar tot onder de 1,10 procent. Dit komt neer op 900 miljard in zeven jaar. Zes EU-landen (Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Nederland, Oostenrijk en Zweden) willen niet verder gaan dan 1 procent.

Onder andere door het verzet van deze `club van zes' lopen de besprekingen over de begroting al maanden uiterst stroef. Het was de bedoeling om volgende maand tijdens de periodieke top van de EU-regeringsleiders een akkoord over de begroting te bereiken. Maar of dit zal lukken is de vraag. EU-diplomaten verwachten voor de aanstaande referenda in Frankrijk en Nederland geen enkele beweging.

Volgens de Luxemburgers kan de EU de door de Europese Commissie voorgestelde uitgaven beperken door minder geld uit te geven aan achtergebleven regio's, onderwijs en onderzoek. Daarnaast wil de huidige voorzitter de grootste contribuanten aan de Unie, waaronder Nederland, tegemoetkomen door hun bijdrage te beperken. Nederland betaalt relatief meer aan de Unie dan andere lidstaten. Het is een harde eis van Nederland hier verandering in aan te brengen. De Britse bijdrage, die relatief laag is, zou omhoog moeten, maar Londen voelt daar niets voor.