Lachen met fans van John Denver

Een beetje hyper zijn ze wel, de vier meiden die countryzanger John Denver vereren als de verlosser, en een beetje bête ook. Ze dwepen met zijn zoete gezangen, zijn smetteloze blazoen en de diepe doorleefdheid van zijn teksten: ,,Hij heeft het zelf ook allemaal meegemaakt, en dat voel je.'' John is hun God, en ze staan op het punt naar een Denver-herdenking in Aspen te reizen, waar ze de wereld kond gaan doen van Zijn boodschap van liefde en milieu.

Waarom vloog je van ons heen in je jetplane?, de door Marije Gubbels geschreven en geregisseerde lunchpauzevoorstelling in theater Bellevue in Amsterdam, doet zich op het eerste gezicht voor als de zoveelste theaterflirt met de Arbeidsvitaminen van de amusementsmuziek. Hoogst lachwekkend, zoals die meiden zijn uitgedost in hun quasi-cowboypakjes, met precies de juiste, hoekige linedance-pasjes bij hun vierstemmig gezongen Thank God I'm a Country Boy. En natuurlijk beginnen ook al gauw de eerste barstjes in hun hun wezenloos blije buitenkant zichtbaar te worden, want zo gaat dat gewoonlijk in zulk vermaak voor hen die zich ver boven de fans van dit genre weten.

Maar toch weet Marije Gubbels haar voorstelling toch net iets uit te tillen boven de gebruikelijke truttigheid in het kwadraat. Allengs maakt ze die meiden steeds authentieker in hun gekwetstheid, en steeds aandoenlijker in hun vergeefsheid.

Met opperste beheersing – op iets te veel geschreeuw aan het slot na – trekken de actrices Rian Gerritsen, Ricky Koole, Lies Visschedijk en Ilse Warringa het viertal weg uit de hoek van de typetjes. Zodat we tenslotte muisstil naar Leavin' on a Jetplane zitten te luisteren, en helemaal vergeten dat we eigenlijk van plan waren de John Denver fanclub uit te lachen.

Voorstelling: Waarom vloog je van ons heen in je jetplane? Tekst en regie: Marije Gubbels. Gezien: 15/5 in Bellevue, Amsterdam. Aldaar t/m 5/6, 12.30 uur. Inl. 020-5305301 & www.theaterbellevue.nl

    • Henk van Gelder