`Kabinet moet niet in paniek raken'

Het kabinet moet niet in paniek raken nu het nog zeer onzeker is of de Nederlandse bevolking zich op 1 juni per referendum uitspreekt voor de Europese grondwet.

,,Tegenstemmen mag. Je krijgt niet de strop, de galg of hel en verdoemenis'', zei D66-Kamerlid Bakker vanmorgen tijdens het `verantwoordingsdebat' over het beleid in 2004.

Bakker verwees daarmee naar kritiek dat het kabinet grote woorden als oorlog en banenverlies gebruikt als het spreekt over de gevolgen van een mogelijke tegenstem. Ook de D66'er vreest een averechts effect van die opstelling. ,,Het is net als met het drugsbeleid. Hoe repressiever, hoe leuker het wordt.''

GroenLinks en SP vinden dat het kabinet de campagne verkeerd aanpakt. SP-Kamerlid Kant gaf aan dat ,,doemscenario's niet helpen''. Volgens GroenLinks-fractievoorzitter Halsema praat het kabinet burgers slechts angst aan met grote woorden als oorlog en banenverlies.

Minister Pechtold (D66, Bestuurlijke Vernieuwing) zei vanmorgen ,,ongelukkig'' te zijn met de uitspraken van zijn collega Brinkhorst (D66, Economische Zaken). De laatste noemt het referendum over de Europese Grondwet vandaag in het blad van werkgeversorganisatie VNO/NCW ,,een slecht idee''. Kamerlid Boris van der Ham (D66), één van de initiatiefnemers van het referendum, noemde dat een misvatting. ,,Het referendum is nu al geslaagd: de burger wordt veel meer geïnformeerd over Europa dan ooit.''