John Denver

Marijke Gubbels schrijft en regisseert voor het Amsterdamse Bellevue Lunchtheater Waarom vloog je van ons heen in je jetplane?, een muzikale voorstelling over vier fans van de countryzanger John Denver. De fans dwepen met zijn zoete gezangen, zijn smetteloze blazoen en de diepe doorleefdheid van zijn teksten. John is hun God, en ze staan op het punt naar een Denver-herdenking in Aspen te reizen om Zijn Boodschap uit te dragen. De voorstelling doet zich op het eerste gezicht voor als de zoveelste theaterflirt met de amusementsmuziek. Lachwekkend, zoals die meiden zijn uitgedost in hun quasi-cowboypakjes, met precies de juiste, hoekige linedance-pasjes bij hun vierstemmig gezongen Thank God I'm a Country Boy. En natuurlijk beginnen ook al gauw de eerste barstjes in hun wezenloos blije buitenkant zichtbaar te worden, want zo gaat dat gewoonlijk in zulk vermaak voor hen die zich ver boven de fans van dit genre weten. Maar Marije Gubbels weet haar voorstelling toch net iets uit te tillen boven de gebruikelijke truttigheid. Allengs maakt ze die meiden steeds authentieker in hun gekwetstheid en steeds aandoenlijker in hun vergeefsheid. Met opperste beheersing – op iets te veel geschreeuw aan het slot na – trekken de actrices Rian Gerritsen, Ricky Koole, Lies Visschedijk en Ilse Warringa het viertal weg uit de hoek van de typetjes. Zodat we tenslotte muisstil naar Leavin' on a Jetplane zitten te luisteren.

T/m 5 juni Bellevue, Amsterdam 12u30. Inl 020-5305301 of www.theaterbellevue.nl.