Italiaanse politie doet in Giro inval bij wielerploegen

De antidopingbrigade van de Italiaanse politie heeft gisteren tijdens de tiende etappe van de Giro onderzoek gedaan bij twee wielerploegen. Het gaat om de Belgische formatie Davitamon-Lotto en het Spaanse team Saunier Duval. Dat hebben bronnen in de Italiaanse wielerwereld bevestigd. De Giro gaat de voorbije jaren vaak gepaard met invallen van de politie die op zoek naar verboden middelen is.

Bij het bezoek aan Davitamon in het hotel zou een zuurstofapparaat, dat de aanmaak van rodebloedlichaampjes bevordert, in beslag zijn genomen. Met het toestel, Alti-trainer genoemd, kunnen omstandigheden op grote hoogte worden nagebootst. Het apparaat is weliswaar niet verboden door het internationale antidopingbureau (WADA), het zou wel in strijd zijn met de verscherpte Italiaanse wetgeving.

,,Iedereen gebruikt dit apparaat'', reageerde de Australische manager Allan Peiper van Davitamon. ,,Het is zeker niet illegaal onder de regels van onze eigen wielerunie UCI. Of de Italiaanse wet het verbiedt, weet ik niet. Maar als wij een probleem hebben, hebben de andere teams dat ook.''

In het hotel van de Spaanse formatie Saunier Duval zagen agenten van de Italiaanse dopingpolitie hoe teamarts Maria Sagasti haastig vijf of zes infuuspreparaten trachtte weg te gooien. Volgens een verklaring van de ploegleiding zou het gaan om een medisch verantwoorde behandeling van de renners waarvoor bij het begin van de Italiaanse ronde zowel bij het Italiaans Olympisch Comité (CONI) als de internationale wielerfederatie (UCI) toestemming was gevraagd en gekregen.

,,Goed, onze teamarts raakte misschien een beetje in paniek toen ze die agenten in het hotel zag'', bagatelliseerde ploegdirecteur Vitorio Algeri van Saunier Duval de inval. ,,Daarom wilde ze die infuusdingen kwijtraken. Maar we hoeven ons nergens zorgen om te maken.''

De directie van de Ronde van Italië wilde gisteravond nog niet reageren op de acties van de dopingbestrijders. ,,We hebben nog geen informatie gekregen van de politie'', sprak koersdirecteur Angelo Zomegnan. ,,We weten niet over wie en waarover het allemaal gaat. Over eventuele sancties kunnen we dus nog niets zeggen. Maar wel belangrijk is om te weten dat de wetten van een land de reglementen van een sport overstijgen.''

De Australiër Robbie McEwen heeft gisteren de tiende etappe van de Giro gewonnen. Hij versloeg de Italiaan Alessandro Petacchi in de massasprint met een banddikte verschil. Voor McEwen was het zijn derde ritzege in deze Giro. Petacchi won in eigen land pas één etappe. Vorig jaar behaalde hij negen sprintzeges. Zijn landgenoot Danilo di Luca behield de roze leiderstrui.