Huisarts in kleinschalige structuur werkt prima

,,Voor huisartsen alleen is de praktijk nauwelijks vol te houden'', schrijft u in uw hoofdartikel van 12 mei. De oplossing zou zijn om in een soort `eerste-lijn-ziekenhuisjes' te gaan werken. Dit zijn twee misverstanden op een rij. De door u verzonnen zogenaamde ziekenhuisjes bieden niets meer dan elke andere huisarts. De samenwerking in één pand door meerdere huisartsen suggereert mogelijk een medisch inhoudelijke meerwaarde, maar biedt in de praktijk niets meer dan `gewone' huisartsenzorg. Het zijn geen klinieken die zoals in Zweden tussen eerste en tweede lijn instaan.

Juist in een kleinschalige structuur kan ik als huisarts veel beter functioneren samen met mijn partner/collega en wij ervaren veel minder administratieve beslommeringen en bureaucratische drempels voor onszelf als huisartsen en voor onze patiënten.

Ook parttime werken en flexibel werken is beter en gemakkelijker kleinschalig te organiseren. Samenwerken kan goed via internet (centrale computer) en hoeft niet in een duur gemeenschappelijk pand en met een dure organisatiestructuur. Op deze wijze werk je zo aangenaam en zo goedkoop dat we geen problemen hebben met de plannen van deze minister. En we gaan ook niet staken! Want het zijn de minder goed functionerende grote praktijken en dure samenwerkingsverbanden die nu moeite gaan krijgen om de kosten, die de vorige minster in het verleden te makkelijk en te rijkelijk heeft vergoed, in de hand te houden. Bovendien is het terecht dat de ziekenfondsen willen weten wat er nu eigenlijk met dat vele geld is gebeurd.

    • Huisarts te Amsterdam
    • A. Robbers