Galerieselectie

ANTON CORBIJN

Onlangs kwam het koffietafelboek U2&I uit van fotograaf Anton Corbijn, dat gewijd is aan zijn bijzondere relatie met popgroep U2. Vanaf 1982 was Corbijn in belangrijke mate verantwoordelijk voor de manier waarop het Ierse viertal stemmig en kunstzinnig in beeld werd gebracht. Eerst deed hij dat als freelance popfotograaf voor bladen als New Musical Express en Rolling Stone; later als huisfotograaf van de band. Zijn albumhoezen van The Unforgettable Fire (1984) en vooral The Joshua Tree (1987) werden moderne iconen. Galerie Torch toont een selectie foto's.

Anton Corbijn, U2&I. 21 mei t/m 4 juni in galerie Torch, Lauriergracht 94, Amsterdam. Wo t/m za 13-18u.

GLENN SORENSEN

De Australisch/Zweedse kunstenaar Glenn Sorensen maakt schilderijen van alledaagse objecten, die zich meestal in zijn eigen huis bevinden: vazen met bloemen, een palmplant, een Chinees beeldje. Ook maakt hij, zoals de kunstenaar zelf zegt, 'cover versions' van kunstwerken van anderen. Op zijn tentoonstelling bij Annet Gelink bijvoorbeeld, verwijst het schilderij Wolfgang's Flowers naar een foto van Wolfgang Tillmans. Mede door hun kleine formaten en hun warme kleuren stralen Sorensens schilderijen een intieme sfeer uit.

Schilderijen van Glenn Sorensen. 21 mei t/m 25 juni in Annet Gelink gallery, Laurierstraat 187-189, Amsterdam. Di t/m vr 11-18u.

VOEBE DE GRUYTER

Het oeuvre van Voebe de Gruyter is te beschrijven als verhalende conceptuele kunst. Ze vertrouwt haar ideeën aan het papier toe, zonder dat het idee per se uitgewerkt hoeft te worden. In de loop der tijd zijn zo vele fantasierijke tekeningen ontstaan. Een consequente stijl heeft De Gruyter niet. Belangrijker is dat haar teksten en beelden een knik in het denken en kijken veroorzaken. Voor haar nieuwe tentoonstelling bij Galerie Van Gelder spreekt De Gruyter zich uit over de invloed van de curator.

Voebe De Gruyter: Transport of images. T/m 18 juni in Galerie Van Gelder, Planciusstraat 9A, Amsterdam. Di t/m za 13-17u30.

DIETER MAMMEL

De Berlijnse schilder Dieter Mammel werkt volgens een speciale techniek. Het onbewerkte canvas maakt hij nat, waarna hij er met inkt op schildert, zodat de kleur uitloopt en zich vertakt in vaak grillige patronen. De voorstellingen zijn geschilderd naar fotografische voorbeelden. Eerst foto's uit zijn eigen familiealbum, later breidde zich uit naar meer algemene foto's uit de jaren 50 en 60. Deze Familienbilder zijn bijna allemaal met groene inkt geschilderd. Momenteel werkt Mammel aan een nieuwe serie schilderijen in rode inkt, die hij Magenta Lovers noemt.

Schilderijen van Dieter Mammel. 22 mei t/m 19 juni in Galerie Maurits van de Laar, Herdertsraat 6, Den Haag. Wo t/m za 12-18u.

LEUK

Onder de titel Leuk toont Intermezzo, galerie voor hedendaagse vormgeving, het oer-Hollandse werk van de ontwerpers Anne-Marie Jetten, Marlies Spaan en Tjalko Lokhorst. Met de keuken als thema zijn er bekers, borden, tafelkleden, handdoeken en meubels te zien. Met gevoel voor humor hebben de ontwerpers bestaande producten aangepast aan deze tijd: Delftsblauwe borden krijgen een gouden randje, handdoeken hebben een dubbele betekenis en meubels van bouwmateriaal krijgen door een nieuwe toepassing een duurzaam karakter.

Leuk, ontwerpen van A.-M. Jetten, M. Spaan en T. Lokhorst. T/m 11 juni in galerie Intermezzo, Voorstraat 178, Dordrecht. Wo t/m za 11-17u.

EN VERDER

Schilderijen en tekeningen van Desmond Morris t/m 4 juni in Galerie Witteveen, Keizersgracht 429, Amsterdam; tekeningen van Marcel van Eeden t/m 28 mei in de Wetering Galerie, Lijnbaansgracht 288, Amsterdam; schilderijen van Michiel van der Zanden t/m 28 mei in Galerie Ayac's, Keizersgracht 166, Amsterdam;

schilderijen van Amitai Ben David t/m 4 juni in Galerie Akinci, Lijnbaansgracht 317, Amsterdam; schilderijen van Kotscha Reist en Avner Ben-Gal en nieuw werk van Jan Grosfeld t/m 8 juni in Galerie Nouvelles Images, Westeinde 22, Den Haag; foto's en schilderijen van Mirjam Bürer t/m 28 mei in galerie Flatland, Lange Nieuwstraat 7, Utrecht.