Fusie tot `nieuwe' Shell op 20 juli

De Koninklijke Nederlandsche Petroleum Maatschappij, het grootste beursfonds van Nederland, zal op 20 juli ophouden te bestaan. Vanaf deze datum worden de Nederlandse en Britse tak samengevoegd en gaat de energiegigant verder onder de naam Royal Dutch Shell.

Shell publiceerde vandaag de details over de samenvoeging van het bedrijf, een fusie die eind oktober werd aangekondigd.

De samenvoeging is een direct gevolg van het schandaal rond de olie- en gasreserves. Shell moest deze reserves vorig jaar meerdere malen verlagen. Reserves worden beschouwd als de levensader van een energiebedrijf. De affaire zorgde voor het ontslag van topman Watts en productiechef Van de Vijver en de harde kritiek noopte het bedrijf een onderzoek in te stellen naar de eigen structuur.

Shell zal één bedrijf gaan vormen met één topman en één hoofdkantoor, gelegen in Den Haag. Het bedrijf krijgt beursnoteringen in Londen, Amsterdam en New York en zal juridisch gevestigd zijn in Groot-Brittannië.

De aandeelhouders van de Nederlandsche Petroleum Maatschappij en het Britse Shell Transport & Trading moeten de fusie op 28 juni tijdens de aandeelhoudersvergaderingen goedkeuren. Voor elk aandeel van de Koninklijke krijgen beleggers twee aandelen in de nieuwe groep terwijl de belegger in het Britse Trading & Transport 0,287 aandeel krijgt. Voor de in New York genoteerde aandelen geldt een andere regeling.

De topman van Royal Dutch Shell is en blijft Jeroen van der Veer en ook de bestuursleden blijven hetzelfde. Er verdwijnen wel een aantal commissarissen aangezien raden van de Nederlandse en Britse tak ineen worden geschoven. Zes leden verdwijnen, waaronder oud-Shell-topman Moody-Stuart. De Nederlander Aad Jacobs is president-commissaris tot zijn pensionering in 2006. De nieuwe president-commissaris zal van buiten de groep komen, een zoektocht die al gaande is.

Shell gaat door met de inkoop van eigen aandelen. Het concern zei in februari voor 3 tot 5 miljard dollar aandelen te willen inkopen.

www.nrc.nl: dossier shell