Eén Europa-boek uitgeleend

Mede dankzij Europa heeft Lemelerveld een cultureel centrum. De scepsis is er niet minder om. ,,De Duitsers hebben alsnog de oorlog gewonnen.''

Het Europese logo pronkt op een bordje naast de hoofdingang van Kulturhus de Mozaïek in Lemelerveld. Het vorig jaar geopende cultureel centrum is tot stand gekomen met hulp van Europese subsidie; 734.000 euro op een totale investering van 1,9 miljoen euro. Het geld is afkomstig uit het programma Leader+, een subsidieregeling die bedoeld is voor versterking van de sociaal-economische structuur van het platteland.

,,Als Europa er niet was geweest, was het niet zo'n mooi gebouw geworden'', zegt bestuurslid Jan Huisman van de stichting die het Kulturhus beheert. Het Kulturhus fungeert als spil in het sociale leven van Lemelerveld, een dorp in Salland met 3.200 inwoners. De gemeente Dalfsen heeft er een publieksbalie, de wijkagent houdt er spreekuur, er is een bibliotheek, een speel-o-theek, kinderopvang en in de kelder is er een disco.

Op 1 juni kunnen inwoners van Lemelerveld in het Kulturhus hun stem uitbrengen in het referendum, maar de opkomst lijkt niet hoger te liggen dan elders. ,,De mensen interesseren zich niet echt voor Europa'', zegt bibliothecaresse Rita van Toly. Op de balie liggen geen folders met uitleg over de Grondwet maar wel over de verkiezing van de Grootste Overijsselaar. ,,Dat leeft hier wat meer.''

De afgelopen weken is er één boek over Europa en staatsrecht uitgeleend. Collega-bibliothecaresse Ada Kogelman wijt de matige belangstelling aan de moeilijkheidsgraad van het onderwerp. ,,De consequenties van de Grondwet zijn onduidelijk.'' Aan de andere kant van de gang, waar een tiental ouderen de tijd doodt met kaartspelletjes, wordt haar mening bevestigd. ,,Ik lees wel stukjes in de Libelle, maar ik vind het allemaal zo ondoorzichtig. Het is een ver-van-mijn-bedshow'', zegt vrijwilligster Dineke Kroes-Huisman. Van de aanwezigen weet desgevraagd bijna niemand dat Europa een flinke vinger in de pap heeft gehad bij de totstandkoming van het Kulturhus. Laat staan dat het een extra argument is om op 1 juni in hetzelfde dorpshuis gemotiveerd te gaan stemmen.

,,Ik ga waarschijnlijk niet'', zegt de 73-jarige G. Niens, ,,heel misschien als het uitkomt met kaarten.'' Zijn kaartvrienden zitten op dezelfde lijn. Nederland heeft nu al weinig macht in Europa, dat wordt straks alleen maar minder. ,,De grote landen hebben het voor het zeggen'', zegt A. Hekkink. Niens, een gepensioneerde agrariër, knikt instemmend. ,,Kijk naar hoe Italië de regels over de melkquota aan de laars heeft gelapt'', zegt hij. Hekkink: ,,Wat Duitsland in 1940 wilde bereiken, komt nu tot stand.''

De macht van Duitsland houdt meer mensen in Lemelerveld bezig. ,,De Duitsers hebben alsnog de oorlog gewonnen. Het is niet voor niets dat Frankrijk zo tegen is'', meent E. Ramerman. Het argument dat het kleine Lemelerveld met Europees geld een mooi cultureel centrum heeft kunnen bouwen verandert niets aan zijn standpunt. Dat was `toeval', aldus Ramerman. ,,Er zijn zoveel subsidies die we níét krijgen.''

Kunstenares Diane Ligtenberg, die net de laatste hand legt aan een expositie in het Kulturhus, denkt er anders over. ,De macht van Europa wordt tastbaarder, als je ziet dat het zelfs het platteland ten goede komt.''

    • Martin Steenbeeke