DUITSLAND

Akademie der Künste

In het hartje van Berlijn, aan de Pariser Platz bij de Brandenburger Tor, opent op 22 mei het fonkelnieuwe gebouw van de traditierijke Akademie der Künste zijn deuren. In de Akademie worden films vertoond, concerten georganiseerd en lezingen gehouden. Op 23 mei dragen academieleden Günter Grass en Imre Kertész voor uit eigen werk. Verder tentoonstellingen met werk van boegbeelden als Käthe Kollwitz, George Grosz en Max Liebermann. De Akademie, naast het Pruissisch-klassieke Adlon-Hotel, heeft een gedurfde glas- en staalfaçade. Het strakke ontwerp, aanvankelijk omstreden maar inmiddels geprezen, is van Günter Behnisch, verantwoordelijk voor het Olympisch Stadion in München.

Akademie der Künste, Pariser Platz 4, Berlin-Mitte. Di-zo, 11-20u. Inl 00 49 30200570 en www.adk.de

De wereld van binnen

In het Europa van de barok spraken natuurwetenschappers met enthousiasme over de meer dan manshoge globe die hertog Friedrich III door zijn hofgeleerde Adam Olearius had laten maken. De draaibare globe was van hout en had een doorsnede van drie meter. Via een toegangsdeur bij het wat vaag aangegeven Australië konden acht bezoekers de bol betreden en de prachtig beschilderde wereld van binnen zien. De oorspronkelijke globe is verloren gegaan, maar onlangs hebben wetenschappers een fraaie replica gemaakt. De globe staat in een speciaal hiervoor ontworpen kubistisch gebouw, dat midden in een barok aangelegde siertuin staat. Een surreële belevenis in het stille Sleeswijk-Holstein.

Schloss Gottorf, Sleeswijk. Dag. 10-18u. Inl 00 49 4621813222 en www.schloss-gottorf.de

En verder

Festival klassieke muziek met dirigent Christian Thielemann, van 22 t/m 26/5 in Braunschweig: 0049-531222111 & www.classixfestival.de; schilderijen, gouaches en tekeningen van Jean Dubuffet in de Kunsthalle, Karlsruhe: 0049-721 926 33 59 & www.kunsthalle-karlsruhe.de.