Duitse studenten gelokt met veiling

Duitse studenten kunnen via de koopjessite van eBay een week lang bieden op vier studiebeurzen van 2.500 euro van de Christelijke Hogeschool Noord-Nederland (CHN) in Leeuwarden.

De opleiding hoopt op deze ludieke manier de interesse te wekken van Duitse studenten. ,,We willen op een opvallende en vernieuwende manier nieuwe studenten werven'', aldus directeur Rudi Hakvoort van de opleiding Small Business & Retail Management.

Een retailopleiding voor ondernemerschap op managementniveau bestaat volgens hem in Duitsland niet. In totaal wil Hakvoort 65 nieuwe studenten uit Duitsland aannemen. De actie kreeg als slogan mee ,,word ondernemer voor een euro''. De instelling mikt binnen twee jaar in totaal 350 studenten uit Duitsland te hebben aangetrokken.

Nederlandse hogescholen en universiteiten blijken in trek bij de oosterburen. Vorig jaar studeerden er 9.300 Duitse studenten in ons land. Aan de christelijke hogeschool in Leeuwarden (in totaal 6.200 studenten, van wie een deel in vestigingen in Zuid-Afrika, Qatar en sinds kort ook in Thailand) studeren nu 50 Duitsers. Ook voor andere Nederlandstalige opleidingen als creatieve therapie en Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) bestaat veel belangstelling bij Duitse studenten, aldus woordvoerder Lammert de Hoop van de CHN.

Studenten kunnen een speciale door de hogeschool ontwikkelde taalcursus Nederlands volgen, die hun instroom makkelijker moet maken. De toestroom van Duitse studenten verklaart hij mede doordat de opleidingen in Duitsland zelf minder hoog staan aangeschreven, duurder zijn en een strengere selectie kennen.

Onder Duitsers die in juni naar de open dag van de CHN komen, wordt bovendien als extra stimulans een reis naar Thailand verloot.