`De half ontblote borst blijft kind bij'

,,Je hebt een mooie collectie kinderportretten. Dat is een charmer''. Directeur Ronald de Leeuw van het Rijksmuseum had gisteren een paar tips voor zijn collega Cees van 't Veen van het Fries Museum over hoe hij in een nieuw museum zijn collectie kan tentoonstellen.

Een legaat van 18 miljoen euro moet worden besteed aan een nieuw museumpand. De komende maanden valt de beslissing over de nieuwbouw die in 2009 klaar moet zijn. In het ontwerp van architect Henket krijgt het museum een oppervlakte van 4000 vierkante meter (nu 1.600).

Het museum moet 100.000 bezoekers per jaar trekken, twee keer zo veel als nu. Hoe je dat moet doen, vertelde De Leeuw gisteren in Leeuwarden. Zijn tip: creëer iconen en kies voor ensembles: voorwerpen die thematisch bij elkaar horen. De iconen of sleutelvoorwerpen moeten publiekstrekkers worden. Het schilderij van Paulus Moreelse uit 1625, dat nu in het Fries Museum hangt, kan zo'n icoon worden. Daarop staat Sophia Hedwig (1592-1642) met haar vijf stadhouderlijke kinderen afgebeeld als alma mater en voedster. ,,Intrigerend en fascinerend'', vindt De Leeuw het, vooral door Sophia's half ontblote borst. ,,Dit onthouden kinderen als ze het zien.'' Het Fries Museum moet zich richten op Leeuwarden en Friesland. ,,U hebt weliswaar sterren in huis, maar niet veel onderscheidende dingen zoals de kist van Hugo de Groot of het bureau van Willem Drees.''