Dat moet een vergissing zijn, Eva

Temidden van metershoge afbeeldingen van groene kruisbessen lachte gisteren het ene na het andere poppengezicht je in filmpjes toe, soms vergezeld van de meest uiteenlopende gemeenplaatsen. Welk postmodernistisch project werd de bezoekers van het Haagse Lucent-theater gisteren voorgeschoteld?

Het bleek de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Ahold. Het supermarktconcern heeft de weg naar herstel gevonden. De winst verbetert, de schuld daalt. Het bedrijf heeft de meeste onderdelen die het wilde verkopen al verkocht en de balans oogt een stuk sterker dan twee jaar geleden toen het boekhoudschandaal Ahold aan de rand van de afgrond bracht. Daarom was het gisteren tijd om de beleggers te trakteren op de eerste Amerikaanse promo-filmpjes waarin het herwonnen vertrouwen gepredikt werd.

Maar de thema's die gisteren op de jaarvergadering aan de orde kwamen waren dezelfde als twee jaar geleden. Nog steeds ontdekt het concern zwakheden in de boekhouding en het concern kan niet garanderen dat het rapportagesysteem effectief is.

Na de frontale aanval die topman Anders Moberg bij zijn aantreden op zijn beloningspakket kreeg, stonden aandeelhouders en directie gisteren uitgebreid stil bij de criteria voor de uitgedeelde bonussen.

Dat is niet zo vreemd, want een groot deel van de variabele beloning bij Ahold is gebaseerd op een toverdoos: de eva. Eva (economic value added) is een complexe maatstaf voor de waarde die het bedrijf creëert. De maatstaf wordt beïnvloed door een lange reeks ondoorzichtige aannames.

Nederlandse pensioenfondsen willen dan ook weten waarom Ahold dit concept gebruikt. President-commissaris Rene Dahan liet prompt weten dat die discussie ook binnen de raad van commissarissen gevoerd wordt. Binnen de raad zijn eva-tegenstanders te vinden en Dahan liet doorschemeren dat eva volgend jaar vervangen zal worden door een andere maatstaf.

Blijft de vraag hoeveel waarde het nieuwe bestuur in 2004 creeerde. De bonussen voor de top zijn er wel, maar de koers van Ahold blijft de afgelopen jaren achter. Vorig jaar beloofde bestuurder Peter Wakkie – zo memoreerde de VEB – die cijfers te verstrekken. ,,Dat moet een vergissing zijn, Peter'', liet commissaris Vuursteen gisteren weten.

Hij voorziet een `mer à boire' als zulke getallen in het publieke domein terechtkomen en wees erop dat de bonus afhankelijk is van een verbetering van de eva, die ook negatief kan zijn. Minder waardevernietiging staat in Zaandam borg voor een bonus. Dus als je voorganger een Jaguar in de prak reed is een total loss met de Toyota bij Ahold reden voor een bemoedigende schouderklop.

    • Jeroen Wester