Crisis verlamt kabinet Antillen

De Antilliaanse regering bestaat alleen nog op papier. Premier Etienne Ys wil zijn kabinet ontbinden, maar kan dit niet doen zolang coalitiegenoot PLKP weigert op te stappen. Aanleiding voor de kabinetscrisis zijn de uitspraken van vice-premier Errol Cova (PLKP) over ,,het intelligente kolonialisme'' van Nederland, waaraan volgens hem zo snel mogelijk een einde zou moeten komen.

Regeringspartij PAR, waartoe premier Ys behoort, en de overige coalitiegenoten (de Curaçaose partij PNP, DP-Sint Maarten, DP-Sint Eustatius, de Sabaanse WIPM en UPB uit Bonaire) willen zonder de PLKP verder regeren. Ook zonder de PLKP kan de regering nog op een meerderheid in het Antilliaanse parlement rekenen. ,,Voor ons is het belangrijk door te gaan'', zegt UPB-partijleider Ramoncito Booi, ,,vooral met de veranderingen aan de staatkundige structuur.'' De bevolking van de eilanden heeft zich in referenda uitgesproken voor het uiteenvallen van de Antillen. Daarbij moet ook een oplossing komen voor de staatsschuld van 2,4 miljard euro.

De spanningen binnen het kabinet liepen vorige week hoog op, nadat Cova in Venezuela avances maakte naar de Venezolaanse president Hugo Chávez. De Antilliaanse vice-premier haalde daarbij uit naar Nederland. Het bezoek van Cova heeft volgens premier Ys de Antillen in gevaar gebracht. ,,In een kabinet onder mijn leiding is geen plaats voor spelletjes die onze neutrale positie in de wereld op het spel zetten'', aldus Ys. De betrekkingen tussen de VS en Venezuela, de op vier na grootste olieproducent ter wereld, zijn de afgelopen tijd verslechterd.

Vandaag buigen de ministerraad en het parlement zich over de crisis. Cova wil dat de Staten zich uitspreken over zijn positie. De verhoudingen tussen PAR en PLKP waren al verslechterd door commotie over de positie van PAR-minister Omayra Leeflang (Verkeer en Vervoer). Zij raakte in problemen doordat zij een wegens fraude veroordeelde partijgenoot op een prominente plek benoemde.