Bedrijf afgeperst in Congo

De Zuid-Afrikaans-Ghanese goudproducent AngloGold Ashanti (AGA) is afgeperst door een militiegroep in het noordoosten van Congo. Woordvoerders van het bedrijf gaven tegenover deze krant toe in januari 8.000 Amerikaanse dollar te hebben betaald aan het Front Nationaliste et Intégrationiste (FNI) dat een van de belangrijkste goudgebieden in Congo onder controle heeft.

,,Het is zeer spijtig en strijdig met ons beleid'', aldus algemeen directeur Steven Lenahan. ,,We hebben aanvankelijk geweigerd. Maar toen ze hun eis onder dreiging van geweld kracht bijzetten hebben we betaald.'' AngloGold besloot het bedrag te betalen nadat de milities in het dorpje Mongbwalu, waar Anglo momenteel naar goud zoekt, met geweld hadden gedreigd.

Volgens de Verenigde Naties heeft AngloGold Ashanti zich indirect schuldig gemaakt aan schending van het wapenembargo van de Veiligheidsraad tegen de gewapende groepen in Oost-Congo. De auteurs van het rapport zeggen bezorgd te zijn over ,,AGA's steun aan een verbannen groep, FNI, waarmee haar militaire activiteiten geholpen kunnen worden''.

Volgens de VN teren milities als de FNI op de plaatselijke bevolking en krijgen ze wapens uit Oeganda en Soedan in ruil voor goud. De VN heeft eerder dit jaar de FNI-leider gearresteerd en ontwapent momenteel de milities in het Ituri-district.

CONGO: pagina 16

    • Bram Vermeulen