Zoektocht naar Grondwet

Het heeft ze wel verrast. De Projectgroep Referendum Europese Grondwet in Den Haag krijgt zo'n duizend vragen per week over het aanschaffen van de Europese Grondwet, over de bezorging van samenvattingen en over de inhoud. En nu zijn er te weinig exemplaren van de Grondwet.

,,De belangstelling voor exemplaren is groter dan we aannamen'', zegt H. Bikker, plaatsvervangend leider van de projectgroep. De Europese Commissie Nederland had aanvankelijk 5.000 stuks beschikbaar gesteld. ,,Daar komen nog 5.000 nieuwe uit Brussel bij'', zegt hij, ,,bovendien heeft onze projectgroep vorige week nog eens 7.000 stuks laten bijdrukken.''

Hoe groot de vraag precies zou zijn, was moeilijk in te schatten, meent Bikker. ,,Het is de eerste keer dat er een landelijk referendum is. En dan met zo'n onderwerp.'' Bikker noemt het ,,een foutje'' dat de Grondwet niet verkrijgbaar is op gemeentehuizen, terwijl dat in de samenvattingen wél staat vermeld.

Of een belangstellende de Grondwet ook daadwerkelijk in zijn bezit kan krijgen, betwijfelt G. Charbon uit Bilthoven. Hij zegt zijn ,,uiterste best'' te hebben gedaan om een Grondwet te bemachtigen, maar het is hem nog steeds niet gelukt. ,,Het lijkt me dat het referendum hierdoor niet rechtsgeldig kan zijn'', zegt hij.

Charbon kreeg eind april een samenvatting in de bus. ,,Op de eerste binnenpagina las ik letterlijk: `Het Verdrag is kosteloos verkrijgbaar op de secretarie van uw gemeente'.'' Charbon toog naar het gemeentehuis van De Bilt, maar daar was geen Verdrag beschikbaar. Wél kreeg hij ,,een rode briefkaart'', waarmee hij een exemplaar kon bestellen.

Op 14 mei ontving Charbon een tweede brochure, ,,wederom met de opmerking dat de secretarie de Grondwet beschikbaar had. Weer niet dus'', aldus de teleurgestelde Bilthovenaar. ,,Het is in wezen niet mogelijk een eigen, onbevangen oordeel te vormen wanneer je wel bereid en in staat bent de feitelijke tekst te bestuderen, maar er niet over kunt beschikken.''

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten erkent ook dat er ,,verwarring'' bestaat over de beschikbaarheid van de integrale tekst.

    • Guido de Vries