Verkrachter Utrecht is wellicht agent

Leden van het Utrechtse politiekorps hebben DNA moeten afstaan nadat ze door collega's waren getipt als de Utrechtse serieverkrachter. Geen van hen bleek de dader te zijn. Toch blijft het mogelijk dat de verkrachter bij de politie werkt.

Dit zegt de leider van het onderzoek, M. van Leuken, vanavond in het tv-programma Profiel (Nederland 1 om 22.40 uur). In totaal zijn ongeveer tien politiemannen getipt als de Utrechtse serieverkrachter.

In het groene gebied tussen Utrecht, De Bilt en Bunnik, op en rondom het universiteitsterrein De Uithof, verkrachtte deze man tussen 1995 en 2001 zeven vrouwen en deed hij elf pogingen daartoe. De verkrachter sloeg vermoedelijk eind 2001 voor het laatst toe. Toen vergreep hij zich aan een zestienjarig meisje.

Volgens Van Leuken kent de man het gebied goed, ,,en politiemensen komen veel in dit gebied''. Bovendien is een van de slachtoffers verkracht in een gebied dat onder toezicht stond van de politie. Desondanks ontkwam de dader. Van Leuken: ,,Dat roept de vraag op: zou de dader soms op de hoogte zijn van wat wij doen in het gebied?''

In het programma zegt oud-onderzoeksleider L. Mellink dat de politie dichtbij de arrestatie van de Utrechtse serieverkrachter is. Een grootschalig DNA-onderzoek onder drieduizend mannen zou uitkomst moeten bieden, maar het openbaar ministerie zou zich volgens Mellink daartegen verzetten.

Mellink denkt dat de dader zich onder deze groep mannen bevindt. Zij voldoen allen aan bepaalde kenmerken van de verkrachter. Van Leuken zegt dat een DNA-test ,,prettig zou zijn'' voor de mannen zelf, omdat zij dan boven iedere verdenking verheven kunnen raken. Het OM acht de mannen niet verdacht genoeg om op hun DNA te worden getest.

In Profiel komt ook een specialist van de Britse recherche aan bod, die de meest waarschijnlijke verblijfplaats van de serieverkrachter heeft berekend. Tijdens de serie verkrachtingen woonde de dader volgens deze expert ,,voor 95 procent zeker'' in de buurt van stadion Galgenwaard, de thuisbasis van FC Utrecht.

Het onderzoek naar de serieverkrachter loopt volgens onderzoeksleider Van Leuken inmiddels op zijn einde. Volgens Van Leuken is het staken daarvan ,,niet heel ver weg''. Het onderzoek werd al eens in 2001 gestaakt. Vijf maanden later sloeg de serieverkrachter weer toe. Er werken nog altijd enkele rechercheurs aan de zaak.