Verdachten brand Uden voor rechter

Vandaag staan in de rechtbank in Den Bosch vijf jongeren uit Uden terecht voor de poging tot brandstichting van een moskee op 6 november en de brandstichting van de Bedir bassischool op 9 november vorig jaar. De officier van justitie heeft voorwaardelijke celstraffen en taakstraffen geëist.

Vanwege het publieke belang van de rechtszaak heeft de rechtbank vanochtend de feiten in openbaarheid behandeld. Alle jongeren zijn nog minderjarig. De behandeling van persoonlijke omstandigheden, de pleidooien van de advocaten en het slotpleidooi en de complete eis van het openbaar ministerie vinden daarom vanmiddag achter gesloten deuren plaats.

Het in de as leggen van de Udense basisschool Bedir heeft in Nederland tot veel beroering geleid. Op het schoolgebouw waren leuzen geklad die verwezen naar de moord op Theo van Gogh.

Het groepje van vijf verdachten dat vandaag terechtstaat, heeft voornamelijk via het chatprogramma MSN Messenger plannen gemaakt en elkaar opgehitst, zo blijkt tijdens de rechtszaak.

,,Ik hoor in andere zaken dat er rare dingen geroepen worden op MSN'', zegt de rechter. ,,Jullie zien het als niet echt, het hoort niet bij deze wereld. Maar je ziet nu dat het steeds echter wordt.''

,,Het gaat hier niet om een extreem-rechtse splintergroepering of Lonsdale-dragende hangjongeren'', zegt de officier van justitie. ,,Het gaat om normale jongens. Dat is het beangstigende voor Nederlandse allochtonen.''

Het OM is van mening dat de jongeren al zwaar gestraft zijn door de veertig dagen die zij in voorlopige hechtenis hebben doorgebracht. Bovendien hebben de jongeren daarna huisarrest opgelegd gekregen, moeten zij weekroosters opgeven bij de jeugdreclassering en wordt er voor hen bepaald met wie ze wel en niet contact mogen hebben.

,,Behalve begeleiding door de jeugdreclassering moeten de jongeren taakstraffen vervullen die ten goede komen aan de Udense gemeenschap'', zegt de officier van justitie. Drie van de verdachten zijn in het verleden bedreigd en geslagen door allochtone jongeren, dat was hun voornaamste motief. De andere twee verdachten hebben het vooral gedaan omdat ze op het schoolplein opschepten en niet meer terugkonden.