Van Bommel, de 26ste tulp van Catalonië

FC Barcelona en Nederland zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Mark van Bommel is vanaf komend seizoen de 26ste Nederlander die in dienst treedt van de Catalaanse voetbalclub.

Na het tweede tijdperk van Louis van Gaal leek FC Barcelona het wel even gehad te hebben met de Nederlanders. De roep om spelers en trainers uit Catalonië was groot bij de achterban. De meer dan honderdduizend socios wilden zich weer kunnen identificeren met de sterren op het veld. De liefde voor de Nederlandse voetballers was bekoeld. Ze werden geassocieerd met de door velen in Catalonië gehate coach Van Gaal. Barça zou beter af zijn zonder los holandeses, zo dachten de meeste Catalanen twee jaar geleden.

De verbazing en de scepsis waren dan ook groot, toen de nieuwe voorzitter Joan Laporta in de zomer van 2003 de naam van een nieuwe hoofdtrainer bekendmaakte: Frank Rijkaard. Weer een Nederlander, maar niet de zo geliefde Ronald Koeman. Nee, dit was toch de coach die was mislukt met Oranje? Die was gedegradeerd met Sparta Rotterdam. En deze Nederlander Rijkaard moest de club die zowel financieel als sportief aan de grond zat, nieuwe successen gaan brengen?

Na twee seizoenen is de stemming bij FC Barcelona volledig omgeslagen. Rijkaard wordt na het veroveren van de landstitel als een apostel van `verlosser' Johan Cruijff op handen gedragen. Het Nederlanderschap van de oud-voetballer van onder meer Ajax en AC Milan wordt niet meer als negatief beschouwd. Van Gaal is vergeten. In Catalonië noemen ze het succes van Rijkaard: `de andere Nederlandse weg'. De Nederlandse internationals Giovanni van Bronckhorst en straks ook Mark van Bommel maken deel uit van een nieuw voetbaltijdperk.

De speciale band tussen Catalonië en Nederland is al eeuwen oud. Al ver voordat het voetbal was uitgevonden, werden de Catalanen ook wel `de Hollanders van Spanje' genoemd. Met de komst van coach Rinus Michels en sterspeler Cruijff brachten de Nederlanders het in Catalonië zo geliefde `totaalvoetbal' naar Barcelona. Het aanvallende spel waarmee het kleine Nederland op het WK in 1974 de voetbalwereld versteld deed staan. Want hoewel Oranje de finale van gastland West-Duitsland verloor, werd het in Catalonië op handen gedragen. In Madrid ging de voorkeur uit naar het solide spel van wereldkampioen West-Duitsland. Oudere Catalanen noemen het Nederlands elftal nog steeds liefkozend la naranja meCÁnica (de mechanische sinaasappel).

Boegbeeld van de Nederlandse kolonie in Catalonië is voor altijd `El Salvador' Cruijff. Als speler en als trainer bracht hij Barcelona de grootste successen uit de historie. Onder leiding van coach Cruijff won `het dreamteam' van Barcelona in 1992 voor het eerst en voorlopig voor het laatst de Europa Cup voor landskampioenen. Het was de Nederlander Koeman die op Wembley tegen het Italiaanse Sampdoria uit een vrije trap het winnende doelpunt maakte. Een beeldje van `het schot van Koeman' staat op een prominente plaats in het museum van FC Barcelona, dat dagelijks door vele Nederlandse toeristen wordt bezocht.

Hoewel de relatie tussen Barcelona en Nederland twee jaar geleden na het vertrek van trainer Van Gaal even onder druk kwam te staan, is de band door het huidige succes van de club weer stevig. Rijkaard en zijn Nederlandse assistent Henk ten Cate waren twee jaar geleden de 22ste en 23ste Nederlander die in dienst traden bij Barcelona. Het tweetal begreep al snel dat de club afscheid wilde nemen van het contigent Nederlandse voetballers dat Barcelona de laatste jaren weinig succes had gebracht. En zo verdwenen Frank de Boer, Patrick Kluivert, Michael Reiziger, Marc Overmars en Phillip Cocu uit stadion Camp Nou. Barcelona ging met nieuwe aankopen als Ronaldinho, Edmilson, Deco, Rafael Márquez en Maxi Lopez op de Zuid-Amerikaanse toer.

Toch duurde het niet lang voordat nieuwe Nederlandse voetballers het blaugrana van Barcelona mochten aantrekken. Zo haalden Rijkaard en Ten Cate vorig seizoen Edgar Davids en Giovanni van Bronckhorst op huurbasis naar de hoofdplaats van Catalonië. Hoewel Davids zich in een paar maanden geliefd had weten te maken, was zijn verblijf van korte duur. De middenvelder koos voor een contract bij het Italiaanse Internationale. Van Bronckhorst tekende daarentegen afgelopen zomer een driejarig contract bij Barcelona. `Gio' was dit seizoen de enige tulipan in dienst van Barcelona.

Tijdens de huldiging afgelopen zondag werd de Nederlandse linksback door de honderdduizend socios toegejuicht. ,,Dit feest zal me mijn hele leven bij blijven'', sprak Van Bronckhorst in de catacomben van Camp Nou. ,,Ik ben al van jongs af van fan van Barcelona geweest. Om dan hier als basisspeler kampioen te worden is fantastisch. Ik ben blij dat ik bij heb gedragen aan de historie die de club met Nederland heeft.''

Nu het Barcelona van Rijkaard zich voor het eerst sinds 1999 landskampioen van Spanje mag noemen, worden de Nederlanders weer in de armen gesloten. Want zolang Nederlanders succes brengen houdt Catalonië van zijn `tulpen'. Van Bommel kan komend seizoen met een gerust hart als 26ste Nederlander in dienst van Barcelona treden.

    • Koen Greven