Toneel: meer kinderen

Kinderen bezoeken tegenwoordig tegenwoordig opvallend veel vaker een toneelvoorstelling dan twintig jaar geleden. Ging in 1983 nog 7 procent van de kinderen wel eens naar het theater, in 2003 was dat 18 procent. Het Amsterdams jeugdtheater De Krakeling bestaat sinds 1978, geeft zeven voorstellingen per week en trekt 34.000 kinderen per jaar. ,,Er gaat veel geld naar jeugdtheater'', zegt Kees Blijleven (46), directeur van De Krakeling. ,,Verder is er nu veel meer aandacht voor cultuur op scholen. Wij hebben jaarlijks een eigen educatief programma, waarin plaats is voor 12.000 leerlingen. Daarvoor krijgen we dubbel zoveel aanmeldingen; voornamelijk van witte scholen voor kinderen van hoogopgeleide ouders. Die willen zich profileren door veel aan cultuur te doen. Maar via de scholen krijgen we ook steeds meer gekleurd publiek binnen, meer dan in het volwassenentoneel. Vooral het jongerentheater trekt een gemengd publiek, omdat er allerlei kleurtjes op het podium staan.''