Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Aandacht voor de zoektocht van ouders van autistische kinderen naar een geschikte school. Door lange wachtlijsten en ondeskundigheid van zorg en hulpverleners vallen veel kinderen met autisme buiten de boot. Verder hoogleraar meteorologie Hans Oerlemans vanuit een onderzoekscentrum in de Zwitserse Alpen over de klimaatproblemen in de wereld. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Aandacht voor de actie `Stem tegen Verkrachting' van Amnesty International, in de aanloop naar de verkiezingen in het West-Afrikaanse Liberia. Duizenden jongeren op Pinkpop ondersteunen de oproep van de mensenrechtenactivist Wata Modad, symbool in de strijd tegen verkrachting van vrouwen. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Gesprek met oud-premier Kok over Europa en het komende referendum over de Europese Grondwet. Ned.3, 22.20-23.00u.

DOCUMENTAIRE

Dokwerk: Ik en mijn ouders, mijn ouders en ik. Documentaire van Gerrit van Elst over zijn ouders die in een verzorgingshuis wonen. Hij staat hen ter zijde in kwesties rondom ouderdom, leven en dood. Gisteren in tv-vooraf besproken. Ned.3, 20.25-21.40u.

Profiel: De Utrechtse serieverkrachter. Zie tv-vooraf. Ned.1, 22.40-23.20u.

SPORT

Voetbal. Inleiding en rechtstreeks verslag van de finale in de UEFA Cup tussen Sporting Portugal en CSKA Moskou. Youri Mulder en Willem van Hanegem verzorgen de analyse. Ned.2, 20.25-23.00u.

DRAMA

Mr. Charity. Eerste deel van een 6-delige Britse comedyserie waarin acteur Stephen Tompkinson als Graham Templeton (Mister Charity) het druk heeft met het redden van de wereld. Hij houdt de hulporganisatie HELP in stand met de hupse projectleider Abi en hulpje Marcus. Ned.1, 23.20-23.50u.

FILM

The Associate (Daniel Petrie, 1996, VS). Remake van Franse boulevardkomedie L'associé (René Gainville, 1979) werd een emancipatorische wraakfantasie. Executive Whoopi Goldberg verschuilt zich achter een fictieve zakenpartner (blank, bejaard en man) om wraak te nemen op alle vernederingen die haar als zwarte vrouw in de mannelijke zakenwereld ten deel vielen. SBS6, 20.30-22.35u.

City of Angels (Brad Silberling, 1998, VS). Amerikaanse remake van Himmel über Berlin van Wim Wenders lijkt nauwelijks op het origineel en is vooral een romantische komedie. Ambitieuze, in existentiële crisis verkerende chirurg Meg Ryan weet niet dat haar geliefde Nicolas Cage eigenlijk een engel is. Net5, 20.30-22.40u.

On Her Majesty's Secret Service (Peter Hunt, 1969, Engeland). George Lazenby volgde Sean Connery op in zesde James Bond-film. Veel spektakel, Telly Savalas als de Zwitserse schurk Blofeld en Diana Rigg. Veronica, 20.30-23.10u.

.Gosford Park (Robert Altman, 2001, GB/VS/Dld/It). Altman trakteert op de bewoners, de gasten en het personeel van een Engels landhuis in de herfst van 1932 en velt een verrukkelijk oordeel over het klassensysteem. Geweldige acteurs (Helen Mirren, Maggie Smith, Emily Watson, Stephen Fry), onberispelijke kostuums en art direction in een film waarin de details belangrijker zijn dan de een beetje giechelig gepresenteerde plot over een man die tweemaal vermoord wordt. Canvas, 21.00-23.15u.

.Monster's Ball (Marc Forster, 2001, VS/Canada). Film over de doodstraf en het doorbreken van de vicieuze racistische cirkel van haat in het zuiden van Amerika kent betrekkelijk zwak scenario, waarvan de potentiële rauwheid verzandt in een moraal over verlossing en hoop. Film veroorzaakte vooral buiten de bioscoop veel commotie: de huilbui van actrice Halle Berry tijdens de uitreiking van de Oscar voor beste actrice die zij als eerste zwarte vrouw ontving en de opwinding over de in Amerika controversieel geachte – interraciale – seksscène tussen Berry en Billy Bob Thornton. RTL5, 22.00-0.15u.

RADIO

Kunststof. Gesprek met Adriaan Geuze – ontwerper van het omstreden Schouwburgplein in Rotterdam – over de tweede Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Onder meer een gesprek met stratenmaker Joop van Beek over de straatklinker en de kunst van het stratenmaken. In het tweede uur Marjolein Houweling over haar roman Ik was een samoerai, het verhaal van twee meiden op een motor naar Barcelona en in het laatste uur radio uit de tijd dat radio nog een wondermedium was. 747AM, 20.02-23.00u.