Schilderij weinig geschikt voor rechtbank

Een schilderij van kunstenaar Jaap de Vries in de rechtbank van Breda geeft zoveel aanstoot, dat het de afgelopen week tweemaal een andere plek heeft gekregen. Het werk, met een omvang van twee bij anderhalve meter in acrylverf met papier, toont twee naakte mannen, een blanke bovenop een zwarte. Beiden schreeuwen het uit, zo is aan hun monden te zien.

President M. Steenbeek van de rechtbank zegt het schilderij, dat aanvankelijk in de publieke hal bij de `grote strafzaal' hing, ,,bij een aantal passanten'' blijkbaar associaties opriep met ,,geweld of erotiek''. ,,Als dat zo is – en dat hoorde ik van onze medewerkers – dan moet zo'n schilderij daar natuurlijk weg. Dat soort discussies willen wij hier niet'', aldus de president van de rechtbank.

De ergernis van de voorbijgangers betrof niet de kwaliteit van het kunstwerk, maar de plaats – in de `grote strafzaal' komen veel geweldplegers, zedendelinquenten en hun slachtoffers. Het schilderij werd daarom daar weggehaald.

Daarna kwam het omstreden schilderij vlakbij de ingang van de `reclassering in de rechtbank' te hangen. ,,Per ongeluk'', legt Steenbeek uit, ,,het was niet de bedoeling van onze kunstcommissie. Maar het was wéér een verkeerde plaats, het kon ook daar onjuiste associaties losmaken.''

Kunstenaar en maker Jaap de Vries zegt dat hij ,,alle ophef in het geheel niet te snappen.'' De Bredanaar schilderde naar zijn zeggen ,,twee naakte figuren in een groot landschap''.

Volgens De Vries liggen de problemen niet bij het schilderij, maar bij het publiek: ,,Wat de kijker er allemaal in ziet, zegt meer over hem of haar dan over de maker. Echt, ik heb er geen bestemming aan willen geven. Inderdaad, een kijker kan in het werk een vrijpartij zien, of desnoods onderdrukking. Maar het kan óók heel goed een liefkozing voorstellen. Of de tekortkomingen van de mens.''

De Vries zegt door de rechtbank te zijn uitgenodigd een aantal werken in haar gebouw op te hangen. Het zijn 25 aquarellen (,,meisjesportretten'') en het ,,ene grote, dat blijkbaar bij sommigen aanstoot geeft''. ,,Misschien zijn het de mensen met een slecht geweten'', lacht de professionele kunstenaar.

President Steenbeek van de Bredase rechtbank zegt het schilderij van De Vries niet uit de rechtbank te verwijderen. ,,Ons gebouw heeft een maatschappelijke functie. In zo'n soort ruimte hoort ook kunst. Oók kunst die discussies oproept, vind ik.''

Het kunstwerk hangt nu in de openbare ruimte naast de advocatenkamer.