Pop: voor altijd jong

Concerthal Paradiso in Amsterdam trok vorig jaar 450.000 bezoekers, tegen 150.000 in 1983. Het aantal evenementen (concerten maar ook lezingen en clubnights) is in dezelfde periode verdubbeld tot 700. ,,De belangstelling voor live-muziek neemt nog ieder jaar toe,'' zegt Jan-Willem Sligting (56), programmeur sinds 1983.

,,Wat je als 16-jarige ervaart, blijft je bij. Veel mensen komen rond die leeftijd in contact met popmuziek. Als ze daar intens van genieten, is de kans groot dat het ze blijft interesseren – of overstappen op ballet of beeldende kunst. Het is net als met taal: je moet er rond je zesde een geleerd hebben om later ook andere taalsystemen te kunnen doorgronden.''

,,In de popmuziek zie je dat mensen de artiest trouw blijven. Daardoor is het publiek van Van Morrison ouder dan dat bij Paul Weller. En dat is weer ouder dan dat bij Coldplay. Als je over vijftien jaar naar Coldplay gaat kijken, zie je waarschijnlijk dezelfde groep mensen, maar dan ouder.''