Peking niet onder indruk van pressie op zijn munt

China wijkt geen millimeter van zijn standpunt dat het zelf wel zal bepalen wanneer en hoe het zijn munt zal revalueren. Het Amerikaanse ministerie van Financiën noemde China gisteren nog net geen valutamanipulator. Maar dat soort druk heeft op de autoriteiten in Peking niet de uitwerking die de VS beogen. Juist het tegendeel. Maandag herhaalde de Chinese premier, Wen Jiabao, dat China niet zal buigen voor buitenlandse druk. China houdt sind jaar en dag zijn munt aan de Amerikaanse munt gekoppeld met een kleine marge rond 8,28 yuan voor 1 dollar. Volgens het Amerikaanse ministerie moet China snel zijn vastewisselkoersstelsel verlaten of anders waarschijnlijk erop rekenen dat het wordt beschuldigd van manipulatie van zijn munt en van oneerlijke handelsvoordelen, met economische sancties als gevolg.