Oude muziek: statisch

Volgens het Sociaal Cultureel Planbureau steeg het deel van de bevolking dat minstens een keer per jaar een klassiek concert bijwoont, van 13 procent in 1983 naar 14 procent in 2003. Gabriël Oostvogel, directeur van het Rotterdamse concert- en congresgebouw De Doelen: ,,Het SCP signaleerde dat al eerder, vorig jaar nog bij de Flipse-sessies die wij organiseerden over cultuur en consument. De belangstelling voor klassieke muziek lijkt bijna statisch. Maar het totale bezoek aan cultuur is zo sterk gestegen, dat er toch veel meer bezoekers aan klassieke muziek zijn gekomen, al weet ik nu niet precies hoeveel, ik zit op de fiets. Daarnaast is een groot deel van de jeugd van vroeger de jeugdcultuur van toen trouw gebleven, net als de Rolling Stones. Het SCP telt alleen de bezoekcijfers. Maar er wordt ook thuis en in de auto veel klasssieke muziek beluisterd via naar cd en radio. Daar is nog een wereld te winnen, dat is een potentieel concertpubliek dat we moeten binenhalen.''