Nederland scoort met illegale software laag

Nederland behoort tot de top-20 van landen met het laagste piraterijpercentage op het gebied van software. Toch was in 2004 van alle software op Nederlandse computers 30 procent illegaal, maar dat is 5 procentpunten lager dan het Europese gemiddelde.

In 2004 is het Nederlandse cijfer met 3 procentpunten gedaald ten opzichte van 2003. Deze daling van het gebruik van illegale software is relatief groot, blijkt uit het onderzoek Global Piracy Study van de Business Software Alliance (BSA), de belangenorganisatie voor softwareproducenten.

De financiële schade voor softwareproducenten in Nederland steeg wel: met bijna 10 procent tot 628 miljoen dollar (497,5 miljoen euro) in 2004, aldus het vandaag gepresenteerde onderzoek, dat door technologieonderzoeksbureau IDC werd uitgevoerd in opdracht van de BSA.

Binnen de Europese Unie is het aantal computers dat is uitgerust met illegale software zo'n 35 procent. De illegale software in de Unie heeft een waarde van 12,1 miljard dollar (9,6 miljard euro). Ter vergelijking: het piraterijpercentage in Noord-Amerika ligt op 22 procent, met een waarde van 7,5 miljard dollar. Koploper in het gebruik van illegale software is China. Daar zijn negen van de tien computers uitgerust met illegale software (met een waarde van 3,5 miljard dollar).

De BSA vindt dat overheden hun regels rondom auteursrechten moeten aanpassen. ,,Hiermee stimuleren ze innovatie in creatieve sectoren en respect voor intellectueel eigendom'', aldus de BSA in een verklaring. ,,Hoewel vooruitgang is geboekt in het terugdringen van softwarepiraterij, blijft illegaal gebruik de ontwikkeling in de weg staan.''