NAVO bereid tot logistieke hulp Darfur

De NAVO heeft vanochtend haar militaire chefs opdracht gegeven opties uit te werken voor logistieke hulp aan de Afrikaanse Unie (AU) bij de crisis in de westelijke regio Darfur in Soedan.

Volgens hoge diplomaten betekent dit dat de NAVO politiek bereid is tot steun aan de AU-vredesmacht in Darfur. Het zou een eerste NAVO-missie in Afrika betekenen, en een verdere uitbreiding van de NAVO-rol op het internationale toneel sinds de missies in Afghanistan en Irak. Ook Frankrijk dat zich tot nu toe afkerig toonde van een NAVO-rol in Afrika waar het zelf strategische invloed heeft, ging vanochtend akkoord.

De militaire chefs moeten nu in overleg met de AU die de leiding van de vredesmissie heeft, de Verenigde Naties en de Europese Unie uitzoeken welke hulp precies nodig is voor Darfur. De mogelijke NAVO-steun betreft luchttransport, hulp bij planning, huisvesting en communicatiemiddelen, en niet het zenden van NAVO-troepen. Het is de bedoeling dat de militaire chefs binnen twee weken met opties komen. NAVO-diplomaten beklemtoonden vanmiddag dat ,,de NAVO puur ter ondersteuning van de Afrikaanse Unie zal optreden, en niet op eigen houtje iets gaat doen''.

De crisis in Darfur heeft volgens VN-schattingen sinds februari 2003 zo'n 180.000 mensen het leven gekost en zo'n twee miljoen mensen op de vlucht gejaagd.

De NAVO nam vandaag het besluit na een verzoek van de AU die volgens diplomaten ,,grote haast heeft bij het snel ter plekke krijgen van troepen''. De AU wil haar vredesmacht uitbreiden van zo'n 3.300 naar 7.700 man eind september om ,,zeer snel de veiligheidssituatie onder controle te krijgen'', zoals AU-voorzitter Konaré zegt. Maar de AU mist hiervoor vooral luchttransportmiddelen.

Volgens NAVO-diplomaten heeft Canada al vliegtuigen aangeboden en zijn ook de Verenigde Staten en Nederland bereid bij te springen. AU-voorzitter Konaré vroeg gisteren in Brussel bij de NAVO en de EU om logistieke hulp, en onderstreepte dat de troepen uitsluitend Afrikaans zullen blijven. NAVO-chef De Hoop Scheffer zei na afloop: ,,De NAVO moet snel besluiten.'' Hij zal volgende week deelnemen aan internationaal overleg in Ethiopië over de crisis.

De Hoop Scheffer onderstreepte gisteren dat de NAVO ,,zich niet zal opdringen'' en ,,niet de politieman van de wereld wil zijn''. Hij zei dit onder meer om zorgen weg te nemen bij Frankrijk, dat tot nu toe vond dat de EU beter toegerust is om bij te springen. Frankrijk heeft zelf een militaire basis in Soedans buurland Tsjaad.

De EU heeft militaire waarnemers gestuurd naar de AU-vredesmacht en 92 miljoen euro uitgetrokken om bijna de helft van de operationele kosten te dekken. De EU heeft ook aangeboden de politiemissie van de AU in Soedan te trainen en materieel en vliegtuigen te sturen. Volgens diplomaten ,,hangt er een zeker risico voor concurrentie tussen de EU en de NAVO in de lucht''. EU-buitenlandcoördinator Solana zei gisteren: ,,Als we het goed doen, zal er geen duplicatie optreden.''

    • Robert van de Roer