Musea: meer jongeren

Museumbezoek is toegenomen, vooral onder jongeren. In de groep 12- tot 19-jarigen steeg het aandeel dat jaarlijks een museum bezoekt, van 39 procent in 1999 tot 45 procent in 2003. Macha Roesink, directeur van De Paviljoens in Almere, beaamt dat haar museum elk jaar meer bezoekers trekt. ,,Er komen ook steeds meer jongeren, al wordt dat wel gestuurd door de educatieve projecten die we aanbieden. Zo is er elke woensdagmiddag een gratis workshop voor kinderen. Het is leuk om te zien dat jongeren, nadat ze met hun klas hier geweest zijn, later terugkomen om hun ouders rond te leiden. Bij de tentoonstelling van Job Koelewijn merkten we dat kinderen thuis enthousiast vertelden over de muur van bouillonblokjes, en de vloer van spaghetti waarover ze mochten lopen. Vervolgens kwamen hun ouders ook kijken. We houden overigens geen rekening met de smaak van jongeren, de tentoonstellingen zijn autonoom. Ik geloof dat je elk kunstwerk toegankelijk kunt maken.''